Zadania pn. Wiem co jem warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię i Paczuszka dla główki i brzuszka – pomoc społeczna dla fenylaczków były współfinansowane ze środków otrzymanych od Wojewody Kujawsko – Pomorskiego
W dniach 14-16.09.2012 roku w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Exploris w Pieczyskach odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię pn. Wiem co jem.
Powyższe przedsięwzięcie zorganizowane zostało wspólnie z Poradnią Chorób Metabolicznych przy Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Bydgoszczy oraz firmami Mead Johnson Nutrition, Milupa i SHS.
Organizowane warsztaty miały na celu między innymi wskazanie osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom konieczności prowadzenia ciągłej diety niskobiałkowej oraz praktyczne przygotowane dań niskobiałkowych.
Przedmiotowe przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Panią Ewę Mes, Prezydenta Miasta Bydgoszczy Pana Rafała Bruskiego. Patronat medialny objęło Polskie Radio PIK i Gazeta Pomorska. TVP Oddział w Bydgoszczy warsztaty objęła opieką medialną.
W ramach spotkania przeprowadzone zostały warsztaty psychologiczne z rodzicami na temat nurtujących ich problemów pojawiających się w trakcie codziennego życia.
Ponadto w zorganizowanych zajęciach interaktywnych uczestnicy w grupach wiekowych uczestniczyli w przygotowanych przez mgr Joannę Kubiak-Grzegorz z firmy SHS, mgr Anetę Paluch z firmy Milupa i dietetyka mgr Izabelę Horka w zajęciach w trakcie których, przygotowali posiłki niskobiałkowe i obliczali ogólność zawartość fenyloalaniny, dostosowując jej ilość do dziennego zapotrzebowania.
Podczas spotkania uczestnicy wzięli udział również w warsztatach interaktywnych zorganizowanych przez mgr Karola Reichert z firmy Mead Johnson i dietetyka mgr Izabelę Horka, w trakcie których osoby musiały wykazać się znajomości zasad obliczania diety pku jak i logicznym myśleniem.
Innym elementem edukacyjnym było przeprowadzenie prezentacji multimedialnych w zakresie nowości spożywczych produktów niskobiałkowych. Prezentacje te zostały przeprowadzone przez przedstawicieli zaproszonych firm Balviten, Bezgluten, Glutenex i Fundację Jaś i Małgosia.
Przez cały czas trwania warsztatów edukacyjno-kulinarnych osoby chore na fenyloketonurię, ich rodzice i opiekunowie wymieniali pomiędzy sobą doświadczenia związane z prowadzeniem właściwej diety, a tym samym leczeniem PKU.
Firmy Balviten, Bezgluten i Glutenex, produkujące żywność niskobiałkową zorganizowały stoiska wystawowe. Podczas prezentacji na tych stoiskach każdy mógł dokonać degustacji prezentowanych produktów. Nadzór merytoryczny na przebiegiem warsztatów sprawowała dr Agnieszka Chrobot z Poradni Chorób Metabolicznych WSD w Bydgoszczy.br> br> Szczegółowy przebieg warsztatów przedstawiał się następująco:
piątek – 14.09.2012 roku | |
godz. 16.00 -18.00 | Zakwaterowanie uczestników warsztatów |
godz. 18.00 | Kolacja – spotkanie uczestników warsztatów w grupach |
sobota – 15.09.2012 roku | |
godz. 8.15 9.15 | Śniadanie |
godz. 9.30 9.45 | Oficjalne rozpoczęcie warsztatów edukacyjno-kulinarnych, omówienie spraw organizacyjnych Prezes Leszek Wała |
godz. 9.30 12.50 | Praktyczne warsztaty kulinarne (przygotowywanie posiłków obiadu pku) – mgr Izabela Horka dietetyk WSD Bydgoszcz, mgr Joanna Kubiak-Grzegorz Firma SHS, mgr Aneta Paluch Firma Milupa, dietetyk mgr Izabela Horka (zajęcia grupowe dla uczestników na diecie Pku i wyznaczonych opiekunów) |
godz. 9.45 12.00 | “Z dzieckiem na co dzień, z fenyloketonurią na co dzień – jak radzą sobie rodzice?”, Dlaczego przestrzeganie diety pku bywa trudne? Źródła problemu i tajemnice sukcesu – dr Joanna Słowińska psycholog z WSD w Bydgoszczy |
godz. 12.00 12.15 | Nowe produkty pku Firmy Bezgluten przedstawiciel Firma Bezgluten |
godz. 12.15 12.30 | Produkty PKU Glutenex Firma Glutenex |
godz. 12.30 12.45 | Produkty Balviten w diecie PKU – Firma Balviten |
godz. 12.45 13.30 | Pytania i dyskusja uczestników warsztatów, ocena przygotowanych posiłków PKU |
godz. 13.30 14.15 | Przerwa obiadowa |
godz. 14.15 15.45 | Warsztaty interaktywne mgr Karol Reichert Firma Mead Johnson |
godz. 15.45 16.30 | Pokaz iluzji scenicznej |
godz. 16.30 17.00 | Podsumowanie dnia i dyskusja uczestników warsztatów |
godz. 17.00 18.00 | Indywidualne konsultacje ze specjalistami z dziedziny fenyloketonurii |
godz. 18.00 19.00 | Kolacja |
godz. 19.00 | Spotkanie wszystkich uczestników i degustacja przygotowanych potraw PKU |
niedziela 16.09.2011 roku | |
godz. 9.00 10.15 | Śniadanie |
godz. 10.15 10.55 | Porady w stosowaniu diety – dietetyk Izabela Horka |
godz. 10.55 11.35 | Porady psychologiczne w czasie stosowania diety niskobiałkowej psycholog Joanna Słowińska, porady dietetyczne Pku dietetyk mgr Izabela Horka |
godz. 11.35 12.00 | Dyskusja uczestników warsztatów |
godz. 12.00 12.30 | Oficjalne zakończenie i pożegnanie uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych |
godz. 13.00 | Obiad i wyjazd uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych |
Podczas trwania warsztatów Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię równolegle zrealizowało zadanie z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej pn. Paczuszka dla główki i brzuszka – pomoc społeczna dla fenylaczków, w ramach którego przegotowano i nieodpłatne przekazano paczki z żywnością pku. Pozostali członkowie stowarzyszenia, którzy nie uczestniczyli w ww. warsztatach paczki z żywnością niskobiałkową mogą odebrać indywidualnie, po uzgodnieniu sposobu ich przekazania.
Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu, a w szczególności zaangażowanym w opracowanie projektu warsztatów i wdrożenie go w życie, licząc na dalszą owocną współpracę, chciałbym przekazać serdeczne podziękowania.
Prezes Zarządu
Leszek WałaZadania pn. Wiem co jem warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię i Paczuszka dla główki i brzuszka – pomoc społeczna dla fenylaczków były współfinansowane ze środków otrzymanych od Wojewody Kujawsko – Pomorskiego
W dniach 14-16.09.2012 roku w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Exploris w Pieczyskach odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię pn. Wiem co jem.
Powyższe przedsięwzięcie zorganizowane zostało wspólnie z Poradnią Chorób Metabolicznych przy Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Bydgoszczy oraz firmami Mead Johnson Nutrition, Milupa i SHS.
Organizowane warsztaty miały na celu między innymi wskazanie osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom konieczności prowadzenia ciągłej diety niskobiałkowej oraz praktyczne przygotowane dań niskobiałkowych.
Przedmiotowe przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Panią Ewę Mes, Prezydenta Miasta Bydgoszczy Pana Rafała Bruskiego. Patronat medialny objęło Polskie Radio PIK i Gazeta Pomorska. TVP Oddział w Bydgoszczy warsztaty objęła opieką medialną.
W ramach spotkania przeprowadzone zostały warsztaty psychologiczne z rodzicami na temat nurtujących ich problemów pojawiających się w trakcie codziennego życia.
Ponadto w zorganizowanych zajęciach interaktywnych uczestnicy w grupach wiekowych uczestniczyli w przygotowanych przez mgr Joannę Kubiak-Grzegorz z firmy SHS, mgr Anetę Paluch z firmy Milupa i dietetyka mgr Izabelę Horka w zajęciach w trakcie których, przygotowali posiłki niskobiałkowe i obliczali ogólność zawartość fenyloalaniny, dostosowując jej ilość do dziennego zapotrzebowania.
Podczas spotkania uczestnicy wzięli udział również w warsztatach interaktywnych zorganizowanych przez mgr Karola Reichert z firmy Mead Johnson i dietetyka mgr Izabelę Horka, w trakcie których osoby musiały wykazać się znajomości zasad obliczania diety pku jak i logicznym myśleniem.
Innym elementem edukacyjnym było przeprowadzenie prezentacji multimedialnych w zakresie nowości spożywczych produktów niskobiałkowych. Prezentacje te zostały przeprowadzone przez przedstawicieli zaproszonych firm Balviten, Bezgluten, Glutenex i Fundację Jaś i Małgosia.
Przez cały czas trwania warsztatów edukacyjno-kulinarnych osoby chore na fenyloketonurię, ich rodzice i opiekunowie wymieniali pomiędzy sobą doświadczenia związane z prowadzeniem właściwej diety, a tym samym leczeniem PKU.
Firmy Balviten, Bezgluten i Glutenex, produkujące żywność niskobiałkową zorganizowały stoiska wystawowe. Podczas prezentacji na tych stoiskach każdy mógł dokonać degustacji prezentowanych produktów. Nadzór merytoryczny na przebiegiem warsztatów sprawowała dr Agnieszka Chrobot z Poradni Chorób Metabolicznych WSD w Bydgoszczy.br> br> Szczegółowy przebieg warsztatów przedstawiał się następująco:
piątek – 14.09.2012 roku | |
godz. 16.00 -18.00 | Zakwaterowanie uczestników warsztatów |
godz. 18.00 | Kolacja – spotkanie uczestników warsztatów w grupach |
sobota – 15.09.2012 roku | |
godz. 8.15 9.15 | Śniadanie |
godz. 9.30 9.45 | Oficjalne rozpoczęcie warsztatów edukacyjno-kulinarnych, omówienie spraw organizacyjnych Prezes Leszek Wała |
godz. 9.30 12.50 | Praktyczne warsztaty kulinarne (przygotowywanie posiłków obiadu pku) – mgr Izabela Horka dietetyk WSD Bydgoszcz, mgr Joanna Kubiak-Grzegorz Firma SHS, mgr Aneta Paluch Firma Milupa, dietetyk mgr Izabela Horka (zajęcia grupowe dla uczestników na diecie Pku i wyznaczonych opiekunów) |
godz. 9.45 12.00 | “Z dzieckiem na co dzień, z fenyloketonurią na co dzień – jak radzą sobie rodzice?”, Dlaczego przestrzeganie diety pku bywa trudne? Źródła problemu i tajemnice sukcesu – dr Joanna Słowińska psycholog z WSD w Bydgoszczy |
godz. 12.00 12.15 | Nowe produkty pku Firmy Bezgluten przedstawiciel Firma Bezgluten |
godz. 12.15 12.30 | Produkty PKU Glutenex Firma Glutenex |
godz. 12.30 12.45 | Produkty Balviten w diecie PKU – Firma Balviten |
godz. 12.45 13.30 | Pytania i dyskusja uczestników warsztatów, ocena przygotowanych posiłków PKU |
godz. 13.30 14.15 | Przerwa obiadowa |
godz. 14.15 15.45 | Warsztaty interaktywne mgr Karol Reichert Firma Mead Johnson |
godz. 15.45 16.30 | Pokaz iluzji scenicznej |
godz. 16.30 17.00 | Podsumowanie dnia i dyskusja uczestników warsztatów |
godz. 17.00 18.00 | Indywidualne konsultacje ze specjalistami z dziedziny fenyloketonurii |
godz. 18.00 19.00 | Kolacja |
godz. 19.00 | Spotkanie wszystkich uczestników i degustacja przygotowanych potraw PKU |
niedziela 16.09.2011 roku | |
godz. 9.00 10.15 | Śniadanie |
godz. 10.15 10.55 | Porady w stosowaniu diety – dietetyk Izabela Horka |
godz. 10.55 11.35 | Porady psychologiczne w czasie stosowania diety niskobiałkowej psycholog Joanna Słowińska, porady dietetyczne Pku dietetyk mgr Izabela Horka |
godz. 11.35 12.00 | Dyskusja uczestników warsztatów |
godz. 12.00 12.30 | Oficjalne zakończenie i pożegnanie uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych |
godz. 13.00 | Obiad i wyjazd uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych |
Podczas trwania warsztatów Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię równolegle zrealizowało zadanie z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej pn. Paczuszka dla główki i brzuszka – pomoc społeczna dla fenylaczków, w ramach którego przegotowano i nieodpłatne przekazano paczki z żywnością pku. Pozostali członkowie stowarzyszenia, którzy nie uczestniczyli w ww. warsztatach paczki z żywnością niskobiałkową mogą odebrać indywidualnie, po uzgodnieniu sposobu ich przekazania.
Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu, a w szczególności zaangażowanym w opracowanie projektu warsztatów i wdrożenie go w życie, licząc na dalszą owocną współpracę, chciałbym przekazać serdeczne podziękowania.
Prezes Zarządu
Leszek Wała