Skip to content

KRS – 0000274454

Warsztaty edukacyjno-kulinarne 2012

Zadania pn. „Wiem co jem” – warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię i „Paczuszka dla główki i brzuszka” – pomoc społeczna dla fenylaczków były współfinansowane ze środków otrzymanych od Wojewody Kujawsko – Pomorskiego






           W dniach 14-16.09.2012 roku w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Exploris w Pieczyskach odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię pn. „Wiem co jem”.
           Powyższe przedsięwzięcie zorganizowane zostało wspólnie z Poradnią Chorób Metabolicznych przy Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Bydgoszczy oraz firmami Mead Johnson Nutrition, Milupa i SHS. 
          Organizowane warsztaty miały na celu między innymi wskazanie osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom konieczności prowadzenia ciągłej diety niskobiałkowej oraz praktyczne przygotowane dań niskobiałkowych.
           Przedmiotowe przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Panią Ewę Mes, Prezydenta Miasta Bydgoszczy Pana Rafała Bruskiego. Patronat medialny objęło Polskie Radio PIK i Gazeta Pomorska. TVP Oddział w Bydgoszczy warsztaty objęła opieką medialną.
           W ramach spotkania przeprowadzone zostały warsztaty psychologiczne z rodzicami na temat nurtujących ich problemów pojawiających się w trakcie codziennego życia.
           Ponadto w zorganizowanych zajęciach interaktywnych uczestnicy w grupach wiekowych uczestniczyli w przygotowanych przez mgr Joannę Kubiak-Grzegorz z firmy SHS, mgr Anetę Paluch z firmy Milupa i dietetyka mgr Izabelę Horka w zajęciach w trakcie których, przygotowali posiłki niskobiałkowe i obliczali ogólność zawartość fenyloalaniny, dostosowując jej ilość do dziennego zapotrzebowania. 
           Podczas spotkania uczestnicy wzięli udział również w warsztatach interaktywnych zorganizowanych przez mgr Karola Reichert z firmy Mead Johnson i dietetyka mgr Izabelę Horka, w trakcie których osoby musiały wykazać się znajomości zasad obliczania diety pku jak i logicznym myśleniem. 
           Innym elementem edukacyjnym było przeprowadzenie prezentacji multimedialnych w zakresie nowości spożywczych produktów niskobiałkowych. Prezentacje te zostały przeprowadzone przez przedstawicieli zaproszonych firm Balviten, Bezgluten, Glutenex i Fundację Jaś i Małgosia.
           Przez cały czas trwania warsztatów edukacyjno-kulinarnych osoby chore na fenyloketonurię, ich rodzice i opiekunowie wymieniali pomiędzy sobą doświadczenia związane z prowadzeniem właściwej diety, a tym samym leczeniem PKU.
           Firmy Balviten, Bezgluten i Glutenex, produkujące żywność niskobiałkową zorganizowały stoiska wystawowe. Podczas prezentacji na tych stoiskach każdy mógł dokonać degustacji prezentowanych produktów. Nadzór merytoryczny na przebiegiem warsztatów sprawowała dr Agnieszka Chrobot z Poradni Chorób Metabolicznych WSD w Bydgoszczy.br> br> Szczegółowy przebieg warsztatów przedstawiał się następująco:

piątek – 14.09.2012 roku 
godz. 16.00 -18.00Zakwaterowanie uczestników warsztatów
godz. 18.00Kolacja – spotkanie uczestników warsztatów w grupach
  
sobota – 15.09.2012 roku 
godz. 8.15 – 9.15Śniadanie
godz. 9.30 – 9.45Oficjalne rozpoczęcie warsztatów edukacyjno-kulinarnych, omówienie spraw organizacyjnych Prezes Leszek Wała
godz. 9.30 – 12.50Praktyczne warsztaty kulinarne (przygotowywanie posiłków obiadu pku) – mgr Izabela Horka dietetyk WSD Bydgoszcz, mgr Joanna Kubiak-Grzegorz Firma SHS, mgr Aneta Paluch Firma Milupa, dietetyk mgr Izabela Horka (zajęcia grupowe dla uczestników na diecie Pku i wyznaczonych opiekunów)
godz. 9.45 – 12.00“Z dzieckiem na co dzień, z fenyloketonurią na co dzień – jak radzą sobie rodzice?”, „Dlaczego przestrzeganie diety pku bywa trudne? Źródła problemu i tajemnice sukcesu – dr Joanna Słowińska psycholog z WSD w Bydgoszczy
godz. 12.00 – 12.15„Nowe produkty pku Firmy Bezgluten” – przedstawiciel Firma Bezgluten
godz. 12.15 – 12.30„Produkty PKU Glutenex” – Firma Glutenex
godz. 12.30 – 12.45„Produkty Balviten w diecie PKU” – Firma Balviten
godz. 12.45 – 13.30Pytania i dyskusja uczestników warsztatów, ocena przygotowanych posiłków PKU
godz. 13.30 – 14.15Przerwa obiadowa
godz. 14.15 – 15.45Warsztaty interaktywne – mgr Karol Reichert Firma Mead Johnson
godz. 15.45 – 16.30Pokaz iluzji scenicznej
godz. 16.30 – 17.00Podsumowanie dnia i dyskusja uczestników warsztatów
godz. 17.00 – 18.00Indywidualne konsultacje ze specjalistami z dziedziny fenyloketonurii
godz. 18.00 – 19.00Kolacja
godz. 19.00Spotkanie wszystkich uczestników i degustacja przygotowanych potraw PKU
  
niedziela 16.09.2011 roku 
godz. 9.00 – 10.15Śniadanie
godz. 10.15 – 10.55Porady w stosowaniu diety – dietetyk Izabela Horka
godz. 10.55 – 11.35Porady psychologiczne w czasie stosowania diety niskobiałkowej – psycholog Joanna Słowińska, porady dietetyczne Pku – dietetyk mgr Izabela Horka
godz. 11.35 – 12.00Dyskusja uczestników warsztatów
godz. 12.00 – 12.30Oficjalne zakończenie i pożegnanie uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych
godz. 13.00Obiad i wyjazd uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych


           Podczas trwania warsztatów Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię równolegle zrealizowało zadanie z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej pn. „Paczuszka dla główki i brzuszka” – pomoc społeczna dla fenylaczków, w ramach którego przegotowano i nieodpłatne przekazano paczki z żywnością pku. Pozostali członkowie stowarzyszenia, którzy nie uczestniczyli w ww. warsztatach paczki z żywnością niskobiałkową mogą odebrać indywidualnie, po uzgodnieniu sposobu ich przekazania.
           Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu, a w szczególności zaangażowanym w opracowanie projektu warsztatów i wdrożenie go w życie, licząc na dalszą owocną współpracę, chciałbym przekazać serdeczne podziękowania.


Prezes Zarządu
Leszek WałaZadania pn. „Wiem co jem” – warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię i „Paczuszka dla główki i brzuszka” – pomoc społeczna dla fenylaczków były współfinansowane ze środków otrzymanych od Wojewody Kujawsko – Pomorskiego






           W dniach 14-16.09.2012 roku w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Exploris w Pieczyskach odbyły się warsztaty edukacyjno – kulinarne rozwijające możliwości leczenia dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię pn. „Wiem co jem”.
           Powyższe przedsięwzięcie zorganizowane zostało wspólnie z Poradnią Chorób Metabolicznych przy Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Bydgoszczy oraz firmami Mead Johnson Nutrition, Milupa i SHS. 
          Organizowane warsztaty miały na celu między innymi wskazanie osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom konieczności prowadzenia ciągłej diety niskobiałkowej oraz praktyczne przygotowane dań niskobiałkowych.
           Przedmiotowe przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Panią Ewę Mes, Prezydenta Miasta Bydgoszczy Pana Rafała Bruskiego. Patronat medialny objęło Polskie Radio PIK i Gazeta Pomorska. TVP Oddział w Bydgoszczy warsztaty objęła opieką medialną.
           W ramach spotkania przeprowadzone zostały warsztaty psychologiczne z rodzicami na temat nurtujących ich problemów pojawiających się w trakcie codziennego życia.
           Ponadto w zorganizowanych zajęciach interaktywnych uczestnicy w grupach wiekowych uczestniczyli w przygotowanych przez mgr Joannę Kubiak-Grzegorz z firmy SHS, mgr Anetę Paluch z firmy Milupa i dietetyka mgr Izabelę Horka w zajęciach w trakcie których, przygotowali posiłki niskobiałkowe i obliczali ogólność zawartość fenyloalaniny, dostosowując jej ilość do dziennego zapotrzebowania. 
           Podczas spotkania uczestnicy wzięli udział również w warsztatach interaktywnych zorganizowanych przez mgr Karola Reichert z firmy Mead Johnson i dietetyka mgr Izabelę Horka, w trakcie których osoby musiały wykazać się znajomości zasad obliczania diety pku jak i logicznym myśleniem. 
           Innym elementem edukacyjnym było przeprowadzenie prezentacji multimedialnych w zakresie nowości spożywczych produktów niskobiałkowych. Prezentacje te zostały przeprowadzone przez przedstawicieli zaproszonych firm Balviten, Bezgluten, Glutenex i Fundację Jaś i Małgosia.
           Przez cały czas trwania warsztatów edukacyjno-kulinarnych osoby chore na fenyloketonurię, ich rodzice i opiekunowie wymieniali pomiędzy sobą doświadczenia związane z prowadzeniem właściwej diety, a tym samym leczeniem PKU.
           Firmy Balviten, Bezgluten i Glutenex, produkujące żywność niskobiałkową zorganizowały stoiska wystawowe. Podczas prezentacji na tych stoiskach każdy mógł dokonać degustacji prezentowanych produktów. Nadzór merytoryczny na przebiegiem warsztatów sprawowała dr Agnieszka Chrobot z Poradni Chorób Metabolicznych WSD w Bydgoszczy.br> br> Szczegółowy przebieg warsztatów przedstawiał się następująco:

piątek – 14.09.2012 roku 
godz. 16.00 -18.00Zakwaterowanie uczestników warsztatów
godz. 18.00Kolacja – spotkanie uczestników warsztatów w grupach
  
sobota – 15.09.2012 roku 
godz. 8.15 – 9.15Śniadanie
godz. 9.30 – 9.45Oficjalne rozpoczęcie warsztatów edukacyjno-kulinarnych, omówienie spraw organizacyjnych Prezes Leszek Wała
godz. 9.30 – 12.50Praktyczne warsztaty kulinarne (przygotowywanie posiłków obiadu pku) – mgr Izabela Horka dietetyk WSD Bydgoszcz, mgr Joanna Kubiak-Grzegorz Firma SHS, mgr Aneta Paluch Firma Milupa, dietetyk mgr Izabela Horka (zajęcia grupowe dla uczestników na diecie Pku i wyznaczonych opiekunów)
godz. 9.45 – 12.00“Z dzieckiem na co dzień, z fenyloketonurią na co dzień – jak radzą sobie rodzice?”, „Dlaczego przestrzeganie diety pku bywa trudne? Źródła problemu i tajemnice sukcesu – dr Joanna Słowińska psycholog z WSD w Bydgoszczy
godz. 12.00 – 12.15„Nowe produkty pku Firmy Bezgluten” – przedstawiciel Firma Bezgluten
godz. 12.15 – 12.30„Produkty PKU Glutenex” – Firma Glutenex
godz. 12.30 – 12.45„Produkty Balviten w diecie PKU” – Firma Balviten
godz. 12.45 – 13.30Pytania i dyskusja uczestników warsztatów, ocena przygotowanych posiłków PKU
godz. 13.30 – 14.15Przerwa obiadowa
godz. 14.15 – 15.45Warsztaty interaktywne – mgr Karol Reichert Firma Mead Johnson
godz. 15.45 – 16.30Pokaz iluzji scenicznej
godz. 16.30 – 17.00Podsumowanie dnia i dyskusja uczestników warsztatów
godz. 17.00 – 18.00Indywidualne konsultacje ze specjalistami z dziedziny fenyloketonurii
godz. 18.00 – 19.00Kolacja
godz. 19.00Spotkanie wszystkich uczestników i degustacja przygotowanych potraw PKU
  
niedziela 16.09.2011 roku 
godz. 9.00 – 10.15Śniadanie
godz. 10.15 – 10.55Porady w stosowaniu diety – dietetyk Izabela Horka
godz. 10.55 – 11.35Porady psychologiczne w czasie stosowania diety niskobiałkowej – psycholog Joanna Słowińska, porady dietetyczne Pku – dietetyk mgr Izabela Horka
godz. 11.35 – 12.00Dyskusja uczestników warsztatów
godz. 12.00 – 12.30Oficjalne zakończenie i pożegnanie uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych
godz. 13.00Obiad i wyjazd uczestników warsztatów edukacyjno-kulinarnych


           Podczas trwania warsztatów Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię równolegle zrealizowało zadanie z zakresu szeroko rozumianej pomocy społecznej pn. „Paczuszka dla główki i brzuszka” – pomoc społeczna dla fenylaczków, w ramach którego przegotowano i nieodpłatne przekazano paczki z żywnością pku. Pozostali członkowie stowarzyszenia, którzy nie uczestniczyli w ww. warsztatach paczki z żywnością niskobiałkową mogą odebrać indywidualnie, po uzgodnieniu sposobu ich przekazania.
           Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu, a w szczególności zaangażowanym w opracowanie projektu warsztatów i wdrożenie go w życie, licząc na dalszą owocną współpracę, chciałbym przekazać serdeczne podziękowania.


Prezes Zarządu
Leszek Wała