Dieta PKU
Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.
Śniadanie
Sałatka pomidorowo – koprowa:
- 50 g fenkułów ( kopru włoskiego)
- 50 g pomidorów 10 g młodej cebulki
- 50 g niskobiałkowego jogurtu
- 1 łyżka stołowa oleju z oliwek
- 3 g mieszanki ziołowej
- sól, pieprz biały do smaku
- 15 g niskobiałkowej grzanki = 1 kromka
Fenkuły ( zielone zostawić do przybrania) przekroić na pół. Usunąć zewnętrzne stwardniałe liście i głąb. Fenkuły, pomidory i cebulkę pokroić na cienkie paseczki. Do marynaty: poprzedniego dnia nastawiony jogurt niskobiałkowy doprawić solą, świeżo zmielonym białym pieprzem i mieszanka ziołową. Dodać do tego oleju z oliwek. Surówkę z pasków warzyw ułożyć na talerzach; przybrać zieloną częścią fenkułów.
fe 86 mg, białko 2,7 g – 1 porcja
Musli owocowe dla juniorów
- 1 banana (= 30g)
- 3 łyżki stołowe płatków-lp Milupy (= 21g)
- 100 ml napoju-lpd Milupy ( = 10g + 100 ml wody przegotowanej)
- 1 łyżka stołowa śmietanki (= 10 ml)
- 1 brzoskwini (= 30g)
- 1 nektarynki (= 30g)
- 1 śliwka (bez pestki = 30 g)
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z płatkami-lp Milupy i napojem-lpd Milupy oraz śmietanką. Obraną ćwiartkę brzoskwini i nektarynki oraz umytą i wypestkowaną śliwkę drobno pokroić i dodać do musli.
fe 50 mg, białko ok. 1,7 g
Czekoladowy deser melonowy
- 30 g kółeczek – Milupy
- 60 g melona miodowego
- 130 ml napoju – lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
Kółeczka Milupy włożyć do miseczki. Z miąższu melona wykroić kulki i dodać zalać napojem – lpd Milupy.
Wartość odżywcza:
1,5 g białka
45 mg fe
203 kcal
Truskawkowy chrupki przysmak
Składniki na 1 porcję:
- 6 ŁS płatków – lp Milupy ( = 42 g)
- 40 g truskawek 130 ml napoju – lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
- cukier do posypania
Płatki – lp Milupy wsypać do miseczki. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i dodać do płatków. Całość zalać napojem – lpd Milupy Milupy posypać do smaku cukrem.
Wartość odżywcza:
ok. 1,2 g białka
28 mg fe
214 kcal
Uwaga: zamiast truskawek można użyć malin, porzeczek lub jagód.
Musli “Hawaje”
- 6 łyżek stołowych płatków-lp Milupy (= 42 g)
- 40 g ananasa
- 130 ml napoju-lpd Milupy ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
Płatki-lp Milupy wsypać do miseczki. Ananasy pokroić w kostkę, dodać do płatków i całość zalać napojem-lp Milupy.
fe 23g, białko ok. 1,0g
Zupy
Zupa kalafiorowa
- 27,4 g kalafiora
- 13,3 g marchwi
- 11,9 g ziemniaka
- 1/4 kostki rosołowej Knorra
- 0,1 g przyprawy jarzynki do smaku
- posolić i popieprzyć
Sposób przygotowania: Marchewkę, ziemniaka obrać omyć drobno pokroić kalafiora też można pokroić (ale nie trzeba) zalać 200 ml wody gotować przyprawić gdy warzywa będą miękkie odstawić. Dal maluszka można zmiksować dla starszego dodać makaroniku albo ryżu Pku zawartosc phe= 42,1
Zupa marchewkowa
- 30 g margaryny
- 110 g cebuli, posiekanej
- 340 g marchewki startej na tarce
- 1/2 łyżeczki mąki niskobiałkowej lub skrobi kukurydzianej
- 900 ml wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: ( 4 porcje) Cebulę podsmażyć lekko w głębokiej patelni na margarynie , aby się nie przyrumieniła. Dodać marchewkę, wodę i przyprawy, zagotować i i dusić przez 30 min. Następnie zmiksować, mąkę niskobiałkową lub skrobię rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i wlewać powoli do zupy, przez cały czas mieszając. Umieścić zupę z powrotem w garnku i zagotować.
Wartość odżywcza: 1 porcja 83 kcal/1,2 g białka/38 mg phe całość potrawy 330 kcal/4.8 g białka/150 mg phe
Zupa z kremu kalafiorowego
- 200g kalafiora (154Phe)
- 500ml posolonej wody
- 20g margaryny
- 15g mąki nb.
- 10ml śmietanki 30% (12Phe)
- 2g pietruszki (2Phe)
Sposób przygotowania: Kalafior rozdrobnić na cząstki i umyć. Włożyć do posolonego wrzątku (ok 500ml) i gotować przez 8-10 min. Wyjąć kalafior z wrzątku, a wywar odstawić. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, połączyć w wywarem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Połowę kalafiora zmiksować i połączyć z wywarem. Do zupy dodać pozostałe cząstki kalafiora, przyprawy, śmietanę oraz posiekaną zieloną pietruszkę.
Z całego przepisu otrzymuje się ok 520 ml zupy
Wartość odżywcza:
5,2 g białka
173 mg Phe
273 kcal
Pysznie smakuje do tego przyrumieniona bułka nb., trzeba ją jednak osobno doliczyć.
Zupa kalafiorowa
- 20g cebuli posiekanej
- 50g ziemniaków pokrojonych w kostke
- 5ml oleju roślinnego
- 5g mąki niskobiałkowej lub skrobi kukurydzianej
- majeranek, listek laurowy, sproszkowana papryka, czosnek, sól
Sposób przygotowania: Cebulę podsmaż na oleju, dodaj papryki i smaż jeszcze kilka minut. Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wodą w ilości odpowiedniej do jednej porcji zupy. Duś przez kilka minut, aż ziemniaki staną sie miekkie. Dodaj czosnku, soli i ziół do smaku. Mąke niskobiałkową lub skrobię rozprowadz w odrobinie zimnej i powoli wlewaj do zupy, ciągle mieszając. Duś do momentu lekkiego zgestnienia. Zupę można też zmiksować lub przetrzeć przez sitko
Wartość odżywcza:
1 porcja: 115 kcal/1,4 białka/56 mg Phe
Zupa selerowa z grzankami
- 85,9 selera
- 350 ml wody
- 150 ml rosołu(mozna zastąpić masłem lub innym tłuszczem)
- 26,6 g chleba niskobiałkowego
- 4,4g masła
Sposób przygotowania: ( 1 porcja) Seler obrać, umyć pokroić w kostkę. Wodę zagotować, wlać rosół wrzucić selera, gotować. W międzyczasie chleb pokroić w kostkę wrzucić na brytfankę, masło rozpuścić przyprawić, solą, wegetą, pieprzem, ziołami, oblać tym masłem chleb, wsadzić do piekarnika na 150 stopni pieć ok 10-15 min. Zupe przyprawiC wg własnych upodobań. Gdy seler bedzie miękki przelać przez sito, seler zmiksować. Podawać z grzankami.
Wartość odżywcza:
Całość potrawy 96 mg phe
Rosół
- 200-250g wołowiny (lub kury),
- sól,
- kawałeczek cebuli,
- marchewka,
- por,
- pietriuszka,
- seler,
- muszkat,
- tymianek,
- pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania: Mięso pokroić na drobne kawałki. wszystkie składniki zalać 1l wody (zimnej). Podgrzać powoli az do zagotowania i gotować na małym ogniu w szczelnie zamkniętym naczyniu 3-4 godziny. Przecedzić bulion przez wilgotną bawełnianą szmatkę (nie może przeleciec ani gram mięsa) Dopełnić wodą do 1l.
1 porcja (125 mg) 0,1 białka
Wartość odżywcza:
5mg phe
Żurek babci Danuty
- Czerstwe pieczywo niskobiałkowe 200 g
- Wywar z warzyw 200 ml
- Cytryna 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek duży
- Majeranek suszony 2 łyżeczki
- Milupa Lp-drink 16 g
Sposób przygotowania: Pieczywo namoczyć w wodzie, przetrzeć przez sito, dodać Lp-drink, wywar. Zagotować doprawić do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i majerankiem. Podawać z ziemniakami lub grzankami.
Wartość odżywcza:
Phe – 85 mg;
B – 1,4 g;
W – 112 g;
T – 6,6 g;
E – 487 kcal.
Zupa ogórkowa (1 porcja)
- 10,4 g masła
- 31,6 g marchwi
- 20 g ryżu niskobiałkowego
- 82,1 g ogórków kiszonych
Sposób przygotowania: Zetrzeć marchewke na najgrubszym tarle poddusić na maśle zalać 500 ml wody, gotować. Do gotującej się wody wrzycić ryż, gotować do miękkości. W międzyczasie, również zetrzeć ogórki na njgrubszym tarle i poddusić na samej wodzie z ogórków, gdy ryż bedzie miękki wrzucić ogórki do zupy chwile jeszcze pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Są to dwie porcje dla mojej córci, ale dla starszych dzieciaczków może wyjść tylko jedna porcja
Wartość odżywcza:
1 porcja = 45 mg phe
Prosta zupa
Wywar z kurczaczka (100ml) przecedzony przez gazę (dokładnie, aby nie było ani grama mięska)
kalafiorek 30g
ziemniaczki 40g
marchewka 50g
Można to zmiksować, ale ja dawałam lekko rozgniecione widelcem, bo Natalka miała już zęby
Ogółem: 80mg Phe
P.S. Można użyć kostki knorra, ale maluszkom raczej polecam ze świeżego mięska .
Sosy
Sos warzywny
- 10 g oleju
- 30 g cebuli
- 30 g marchwi
- 30 g czosnku
- 50 ml wody
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 130 ml napoju – lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
- sól, pieprz, pietruszka
Sposób przygotowania: Marchew i cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek – czosnek plasterki, i podsmażyć na gorącym oleju. Zalać wodą i poddusić warzywa na miękko. Skrobię rozpuścić pozostałej ilości wody i dodać do warzyw, następnie dodać rozpuszczony napój – lpd Milupy zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, solą i świeżą pietruszką. Z tego przepisu otrzymuje się ok. 200 ml sosu.
Wartość odżywcza:
2,1 g białka
50 mg fe
215 kcal
Uwaga: sos ten jest znakomity do ziemniaków, kluseczek, grysików czy prażonego ryżu.
Sos beszamelowy
- 10 g masła
- 25 g cebuli
- 120 ml napoju – lpd ( = 12g + 120 ml wody przegotowanej)
- 60 ml rosołu (np. kostki bulionowej Knorra = 2 g + 60 ml wody)
- 10 g skrobi kukurydzianej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: Masło stopić w garnku i poddusić w nim drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
Powoli dodawać kostkę bulionową i rozpuszczony napój – lpd Milupy. Skrobię rozpuścić w małej ilości wody i dodać do płynu, zagotować i doprawić przyprawami. Z tego przepisu otrzymuje się ok. 200 ml sosu.
Wartość odżywcza:
1,2 g białka
27 mg fe
183 kcal
Uwaga: sos jest dobrym dodatkiem do ziemniaków (z folii), szparagów i kalafiora.
Sos do chyba wszystkiego
- sosik na 3 dni
- 1 cebulka
- łyżeczka masła
- mąka nb
- szklanka bulionu
- szklanka lp-drinka (ja mieszałam z milupąpku2mix ale z lpdrinkiem pewnie będzie lepsze)
dodatki do wyboru:
- koncentrat pomidorowy
- niskobiałkowy majonez
- koperek itp co kto lubi
Sposób przygotowania: Podsmażyć cebulkę na patelni na masełku (lub poddusić) dodać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka dolać szklankę bulionu i mleko. Potem dodać dodatki wg upodobań
Wartość odżywcza:
2,1 g białka
50 mg fe
215 kcal
Uwaga: sos ten jest znakomity do ziemniaków, kluseczek, grysików czy prażonego ryżu.
Sos carbonara:
- 20 g przerośniętej słoniny
- 20g cebuli
- 20g proszek jajeczny (np. Hammermuhle) + 80 ml wody
- 200 ml napoju-lpd Milupy ( = 20 g + 200 ml wody)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: Słoninę pokroić w małe kostki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko przyrumienić. Napój-lpd Milupy rozmieszać z wodą. Odważyć odpowiednia ilość proszku jajecznego i ubić na pianę. Do masy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Można doprawić do smaku oregano, ziołami prowansalskimi lub świeżym czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię, rozmieszać i podgrzać.
Z tego przepisu otrzymamy ok. 250 ml sosu.
Wartość odżywcza:
fe 114 mg
białko 3,4 g
Sos znakomicie smakuje z ziemniakami i marchewką (np. zeszkloną)
Desery
Budyń (1 salaterka)
- 10g lp drinka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 15g budyniu Dr Oetkera
- nie cała szklanka wody
Sposób przygotowania:Lp drinka rozpuścić w wodzie ,część mleka zagotować z masłem, a w reszcie rozpuścić proszek i cukier.Wlać na gotujące się mleko .Cały czas mieszając zagotować.Jeść jeszcze ciepły ponieważ gdy wystygnie robi się wodnisty.
Wartość odżywcza:
całość około 19 Phe
Krem do tortu
1) 200 g masła
2) 1 budyń waniliowy
3) 250 ml mleka pku, np. lp-drink MILUPA
4) 80 g cukru
5) 130 ml śmietanki pku: ?statt-Sahne? SHS
6) 1 cukier waniliowy (16 g)
7) 300 g truskawek
Phe (mg):
1) 70
2) 13
3) 25
4) –
5) 64
6) –
7) 75
Sposób przygotowania: Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Budyń ugotować na mleku, lekko przestudzić, utrzeć z miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić i wymieszać z kremem. Krążki ciasta przełożyć kremem i truskawkami, przybrać śmietanką i truskawkami. Wstawić do lodówki na 2 godz.
Lody owocowe
- 300 g mrożonych owoców (np. malin, truskawek, owoców leśnych)
- 300 ml napoju-lpd Milupy ( = 30 g + 300 ml wody przegotowanej)
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
Sposób przygotowania: Mrożone owoce włożyć do miksera. Napój-lpd Milupy rozmieszać z woda i wraz z cukrem pudrem i śmietaną dodać do owoców. Całość zmiksować. Masę lodową zamrozić w nadającym się do tego celu naczyniu. Z przepisu otrzymujmy ok. 15 kulek lodów.
Wartość odżywcza:
fe 361 mg, białko 9,6 g – całość
fe ok. 24 mg, białko 0,6 g – 1 porcja
Budyń waniliowy
- 250 ml napoju-lpd Milupy ( = 25 g + 250 ml wody)
- 15 g budyniu waniliowego w proszku
- 5 g oleju
- 10 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania: Napój-lpd Milupy rozmieszać z wodą. Odlać z tego 4-5 łyżek do rozrobienia budyniu w proszku. Pozostały napój-lpd zagotować. Dodać cukier waniliowy, olej i rozrobiony budyń w proszku, pomieszać i zagotować. Rozlać w miseczkach. Z tego przepisu otrzymujemy 2 porcje.
Wartość odżywcza:
fe 28 mg, białko 1,4 g – całość
fe 14 mg, białko 0,7 g – 1 porcja
Niskobiałkowy krążek ryżowy:
- 200 ml wody przegotowanej
- 20 g napoju-lpd Milupy w proszku
- 4 g bulionu Knorra ( błyskawicznego)
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 40 g ryżu surowego
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- 10 g oleju do wypieku
Sposób przygotowania: 50 ml wody rozmieszać z bulionem Knorra, napojem-lpd Milupy i skrobią kukurydzianą. Dodać resztę wody i zagotować. Wsypać ryż i gotować co jakiś czas mieszając przez 20-25 minut, aż do powstania gęstej masy (kaszki). Doprawić pieprzem, solą i odrobina gałki muszkatołowej. Olej rozgrzać na teflonowej patelni, włożyć masę ryżową, wyrównać i zapiec z obu stron na chrupko. Z tego przepisu powstaje ok.. 3 krążków ryżowych.
Wartość odżywcza:
fe 181 mg, białko 3,9 g – całość
fe 60 mg, białko 1,3 g – 1 porcja
Do krążków ryżowych nadaje się sos warzywny, sałatka pomidorowa lub zielona sałata.
Deser z wiśni
- 500 g czarnych słodkich wiśni, bez pestek
- 10 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 ml białego wina lub wody
- 10 g mąki niskobiałkowej lub skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania (4 porcje): Włóż wiśnie do rondla, dodaj cukier, cynamon oraz wino lub wodę i duś przez około 5 minut. Dodaj mąkę niskobiałkową lub skrobię ziemniaczaną rozprowadzoną małą ilością wody i gotuj, mieszając, aż do zgęstnienia. Deser podawaj na gorąco lub na zimno, sam lub z dodatkiem świeżych owoców i/lub zamiennika bitej śmietany
Wartość odżywcza:
1 porcja: 101 kcal/0,8 g białka/38 mg Phe
całość potrawy: 405 kcal/3,2 g białka/153 mg Phe
Dodatki
Sałatka warzywna z makaronem
- 110g makaronu nb
- 60g brokułów pokruszonych na małe kawałki
- 90g marchewki pokrojonej w kostkę
- 160g cukinii – kosteczki
- 60g nb majonezu klasycznego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
- pieprz, sól
Sposób przygotowania: Ugotowac makaron. Odcedzić, wsypać do miski. W oddzielnym garnku ugotować brokuły, marchewkę i cukinię, żęby lekko były miękkie. Wymieszać z makaronem. Dodać zioła, sól i pieprz oraz majonez nb. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Wartość odżywcza:
492 kcal
6g białka
205mg Phe / 51 mg jedna porcja
No a teraz drogie mamusie czas na jogurt!!
Najpierw trzeba kupić jogurtownicę -ja mam firmy Kenwood około 120 złotych.
Najlepiej zrobić kilka porcji na raz bo lepiej wychodzi- w jogurtownicy jest 10 słoiczkow
Jogurt 1 -przepis na jeden słoiczek
- 10g lp drinka
- 15 ml jogurtu naturalnego 3- 3,5%
- 2g laktozy (kupiłam w aptece)
- 0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być bez skrobi)
- 0,6g agaru (do galaretek-kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)
Sposób przygotowania: Przygotować 100 ml zimnej przegotowanej wody.W niewielkiej ilości rozpuścić agar i skrobię kuk. Resztę wody zagotować i na gotującą wlać rozpuszczony agar ze skrobią.Zagotować mieszając.Wsypać lp drinka i ostudzić do temp. 45-50 stopni.Do ostudzonego dodać jogurt naturalny i laktozę. Wlać do pojemniczka ,włożyć do jogurtownicy i ogrzewać około 12 godzin.
Wartość odżywcza:
B-1,14g
Phe-40 mg
67 kcal
Jogurt 2 -o obniżonej zawartości phe
Robić tak jak jogurt 1 tylko jako zaczyn zamiast jogurtu naturalnego stosować jogurt 1.
Wartość odżywcza:
1 słoiczek
B-0,67g
Phe-16 mg
68 kcalv
Zeszklona marchew
- 300 g marchwi
- 25 g masła
- 10 g cukru pieprz
Sposób przygotowania: Marchew umyć, oczyścić i pokroić na duże plastry. Włożyć do posolonego wrzątku i gotować ok. 7 minut. Odcedzić, w garnku rozpuścić masło, dodać marchew i poddusić. Dodać cukier i dusić mieszając. Posypać pieprzem. Z tego przepisu otrzymujemy ok. 4 porcji.
Wartość odżywcza:
fe 41 mg, białko 1,5 g – 1 porcja
Marchew możemy podawać z ziemniakami, ziemniakami zapiekanymi w sosie beszamelowym lub sosem carbonara (patrz “Sosy”)
Ciasta
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
- 200 g margaryny
- 175 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 10 g zastępnika jajka (“Ei-Ersatz” H-M)
- 40 ml wody
- 400 g mąki niskobiałkowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml soku z pomarańczy
- 200 ml wody
- 350 g jabłek (obranych, podzielonych na ćwiartki, wydrążonych)
Sposób przygotowania: Zastępnik jajka ubić z 40 ml wody na pianę. Margarynę utrzeć na pianę i dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i “Ei-Ersatz” . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Sok pomarańczowy połączyć z 200 ml wody. Do utartej masy z margaryny dodawać na zmianę łyżkę mąki i łyżkę płynu (sok + woda) ciągle miksując. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy (Ć 26 cm). Ćwiartki jabłek ponacinać wzdłuż symetrycznie, ułożyć na cieście i lekko je wcisnąć. Piec około 50 min. w temperaturze 180 °C.
Wartość odżywcza:
całość = 111 mg Phe
Ciasto Zebra
- 20 g zastępnika jajka (np:LOPROFIN ” statt- Ei)
- 80 ml wody
- 200 g cukru
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 paczka cukru waniliowego
- 140 ml wody mineralnej gazowanej
- 180 ml oleju
- 400 g mąki niskobiałkowej
- 2 lyzeczki prszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki kako
- 2 łyżki rumu lub wody mineralnej
Sposób przygotowania: Tortownicę wysmarowac margaryna , a na dno dodatkowo wylożyc papierem do pieczenia. Zastępnik jajka wymieszać z woda ( 80 ml) .
Dodać cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i aromat. Wode wymieszać z olejem wlać do masy. Mąke niskobiałkową z proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy i miksowac. Ciasto podzielić na dwie części. Do połowy dodac kakao i rum lub wodę. Na środek tortownicy wyłożyć na nie dwie łyżki ciemnego ciasta, itd. (nie wygładzać). Piec ok. 40 min, w temp 175 C
Szarlotka
- 500g jabłek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 75 ml wody
- 90g mąki nb
- 45g masła
- 60g brązowego cukru (można zastąpić białym)
- 30g rodzynek
Sposób przygotowania: Obierz jabłka, wykrój z nich środki i pokrój cienko miąższ na posmarowaną tłuszczem blachę. Posyp jabłka cynamonem i rodzynkami, poczym polej wodą, uzywając łyżki. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, dodaj masło i rozetrzyj do okruchów. Posyp nimi jabłka. Wstaw szarlotkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200*C i piecz około 30 minut, aż wierzch się zarumieni, a miąższ stanie się miękki.
Wartość odżywcza:
1 porcja: 289 kcal/0,7g białka/15 mg phe
całość: 1157 kcal/2,6g białka/61 mg phe
Ciastka “kuleczki” (15 sztuk)
- 100g mąki nb.
- 75g masła
- 100g brązowego cukru
- 50g białego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą pianę z ukrem białym i brązowym, dodać mąkę. Jeżeli ciasto będzie za suche dodać 1-2 łyżeczki wody. Z ciasta uformować małe kuleczki, kłaść na wysmarowaną masłem blaszkę w dużych odstępach. Piec w ciepłym piekarniku (220*C) około 5 do 10 minut, aż będą brązowe. Zaraz po upieczeniu zjąć z blaszki i odstawić do ostygnięcia.
Wartość odżywcza:
Całe ciasto zawiera 0,7g białka
15 mg phe
5 ciastek może być spożyte bez wliczania w dzienną dawkę fenyloalaniny
Ciasteczka maślane
- 100g maki niskobiałkowej
- 65 g margaryny
- 35 g cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego sól
Sposób przygotowania: Margarynę rozetrzeć z cukrem do konsystencji kremu, dodac pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 20 min w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto cieńko rozwałkować i pokroić na 20 jednakowych wielkości. Piec w średnio gorącym piekarniku, az ciasteczka zbrązowieja.
Wartość odżywcza:
1 ciasteczko: 46 kcal/ślad białka/1 mg phe
całość potrawy: 918 kcal/0,6 g białka/20 mg phe
Faworki (chruściki)
- 100-120g maki niskobiałkowej 3,3 – 3,96 phe
- 1 całe jajko przepiórcze(waży ok. 8-9 g) 45,52-51,21 phe
- 15g masła( margaryny ) ok 4,8phe
- 1łyżka spirytusu
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- ok 50g gęstej śmietany 18% 57 phe
- razem ok 116,97 phe
ale wychodzi tego dosyć sporo , więc fenylka rozkłada się bardzo ładnie na małe ilości w jednym faworku
Sposób przygotowania: Wszystko razem zagnieść, można gęstość ciasta regulować śmietaną, choć raczej delikatnie podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy, kroimy w paseczki , przeplatamy i na gorący tłuszcz. Koniecznie odsączyć np. na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Oczywiście zależy też jakiej mąki użyjemy, jak liczycie śmietanę, jajko itp, itd, sami wiecie jak liczyć.
Bardzo smaczne, trudne do odróżnienia od tych “normalnych” Smacznego !
Pączki
wersja najprostsza, każdemu się uda
Kupić w firmie Glutenex (chyba w Bezglutenie też są) pyzy drożdżowe.Rozgrzać w garnku tłuszcz jaki wolicie do smażenia , musi być go sporo, żeby pyzy-pączki nie dotykały dna i wrzucić,zarumienić lekko po chwili odwracać , odsączyć na papierowym ręczniku. W jakiś sposób nadziać dowolnym dżemem ( ja to robię dużą strzykawką z długą rurką, ale macie pewnie jakieś swoje sposoby- szpryca do ozdabiania ciasta, czy cuś ) Posypać cukrem pudrem i są gotowe.
Robię zawsze całą paczkę , czyli 4 sztuki i zamrażam.Potem do mikroweli i są jak z ciastkarni.
Ciasto piernikowe
- 600g mąki
- 100g cukru
- 300g miodu naturalnego
- 60g wody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g tłuszczu do wysmarowania formy
Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i miodem, pod koniec dodać przyprawę piernikową i ochłodzić. Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i wyrobić gęste ciasto.Rozwałkować ciasto na stolnicy. Można upiec w całości lub pokrić w kostkę ,albo ciasteczka o różnym kształcie.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Wartość odżywcza:
całość około 90 phe
Krakersy
- Mąka niskobiałkowa 200 g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Margaryna 70 g
- Cebula granulowana suszona 1 łyżeczka
- Papryka w proszku słodka 1 łyżeczka
- Substytut jajka 2 łyżeczki
- Kustard 10 g Sól 1-2 łyżeczki
Sposób przygotowania: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodawać stopniowo wodę i wyrabiać elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować (1,5-2 mm). Wykrawać prostokątne ciastka, nakłuć widelcem. Piec na blasze w temperaturze 230°C ok. 4 min.
Wartość odżywcza:
Phe – 44 mg;
B – 0,5 g;
W – 195 g;
T – 72 g;
E – 1390 kcal
Bezy – 20 sztuk
- 2g – Loprofin “statt Eiklar “
- 40ml – wrzącej wody
- 50ml – zimnej wody
- 180g – cukru (miałkiego )
- 1 torebka – cukru waniliowego ( 10 g )
Sposób przygotowania: Statt Eiklar ubić trzepaczką we wrzącej wodzie. Dodać zimnej wody, rozmieszać i zostawić na 10 minut do ostygnięcia. Potem mikserem ( na najwyższych obrotach ) ubijać około 2 minut.Następnie wsypać powoli cukier i cukier waniliowy i ponownie ubijać przez 2 minuty, aż masa będzie sztywna. Blachę wyłożyć np. pergaminem. Masę bezową włożyć do szprycy i zrobić duże kropy na blaszce. Piec w tem. 150 st. C około 35 minut. Bezy po upieczeniu powinny być w środku miękkie.
Wartość odżywcza:
Phe – 0 mg, 768 kcal ( całość ) , 38 kcal ( 1 sztuka )
Biszkopt
1) 200 g mąki niskobiałkowej, np. szwedzkiej
2) 110 g margaryny
3) 110 g cukru
4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5) 2 łyżeczki zastępnika jajka, np. ?statt-Ei? SHS
6) 150 ml wody
7) 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub innej)
Phe(mg)
1) 30
2) –
3) –
4) –
5) +
6) –
7) –
Wykonanie: Ubić ?statt-Ei? z 4 łyżkami wody, dodać pozostałe składniki i miksować przez ok. 2 minuty, aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Podzielić uzyskaną masę na dwie części i przełożyć do dwóch natłuszczonych form o średnicy 18 cm. Piec w temperaturze 180°
Kolacja
Gulasz warzywny
Składniki (3 porcje):
- 100g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 150g cukini pokrojonej w kostkę
- 100g ogórków pokrojonych w plasterki
- 100g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 50g papryki, pokrojonych w paski
- 50 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- oregano, tymianek, bazyli, rozmaryn,sól
Sposób przygotowania: Rozgrzej na ptelni olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zrobią się szkliste. Następnie wrzuć do patelnipokrojone warzywa, dopraw solą i ziołami i duś przez 15 min
Wartość odżywcza:
1 porcja: 95 kcal/2,2 g białka/76 mg Phe
całość potrawy: 285 kcal/6.6 g białka/228 mg Phe
Potrawa z kapusty
Składniki (3 porcje):
- 75g kapusty białej (włoskiej)
- masło lub olej
- 15g cebuli
- 50g pomidorów
- sól
- papryka w proszku pieprz
Sposób przygotowania: Kapustę pokroić na drobne, wąskie pasemka. Podgrzać na rondlu masło lub olej i smażyć na nim kapustę razem z drobno pokrojoną cebulką do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Wartość odżywcza:
1 porcja: 2,1g białka
65mg Phe
Lazania – z naleśników
ciasto naleśnikowe:
- 100g mąki pku
- 10g lp drink- rozpuścić
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli i cukru
Farsz:
- 50g pieczarek
- 100g papryki
- 100g pomidora
- 30g bułki tartej pku
Sos:
10g margaryny + 10g mąki pku
olej do smażenia naleśników
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać z wodą i zrobić niezbyt gęste ciasto.Upiec 4 naleśniki
Sos beszamelowy: Mąkę zrumienić na złoty kolor na suchej patelni ,dodać tłuszcz i trochę wody do uzyskania gęstego sosu, zagotować.
Jeden naleśnik ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego przesmarować sosem beszamelowym i położyć poszatkowane pieczarki ,doprawić solą i pieprzem ,przykryć drugim naleśnikiem. Następnie posmarować beszamelem ,ułożyć pokrojoną w kostkę paprykę przyprawić ,przykryć trzecim naleśnikiem ,ułożyć obrane ze skórki i pokrojone pomidory, przyprawić. Wszystko przykryć czwartym naleśnikiem, posmarować resztą beszamelu ,posypać bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku około 20-30 minut.
Wartość odżywcza:
całość około 157 phe
Pizza
Składniki :
Ciasto:
- 200 g mąki niskobiałkowej, np. szwedzkiej – 28Phe
- 10 g drożdży – 55 Phe
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka syropu buraczanego lub melasy – 3Phe
- 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 10 g koncentratu pomidorowego 30 % s.m. – 14Phe
- 40 g Creme fraiche 40 % lub śmietana 36 % – 43 (48 ) Phe
- sól, pieprz, zioła do pizzy
- 60 g pomidorków koktajlowych – 14Phe
- 20 g cebuli – 7Phe
- 20 g papryki – 11 Phe
- 30 g pieczarek – 22 Phe
Wykonanie:
Mąkę niskobiałkową, pokruszone drożdże, sól i syrop buraczany wymieszać mikserem, dodać wodę, wygnieść i odstawić na 1 godzinę. Ponownie zagnieść z oliwą. Rozwałkować i wyłożyć formę (Ć 26 cm lub 2 ´ Ć 12-14cm). Wymieszać koncentrat pomidorowy z Creme fraiche i z ziołami. Posmarować masą ciasto, poukładać na wierzchu pokrojone warzywa. Piec 20-30 min. w temperaturze 180° C.
Bigos
- 500g kapusty kiszonej
- 250g kapusty białej
- 500g cebuli
- 50g smalcu przetopionego
- 25g suszonych śliwek
- 125g pieczarek
- 5-10g cukru
- 15-20g koncentratu pom.30%
- pieprz ,sól,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie
Wykonanie:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i ugotować,odlać wodę ,dodać posiekaną białą kapustę,śliwki i przyprawy. Dusić do miękości,dodać kon.pom.,pokrojoną cebulę i pieczarki. Doprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem.
Wartość odżywcza całości:
Phe -910mg
B -22g
E -850 kcal.