Skip to content

KRS – 0000274454

Dźwirzyńskie Warsztaty Edukacyjno-Kulinarne

Dźwirzyńskie Warsztaty Edukacyjno-Kulinarne Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię

 

        Organizowanie warsztatów i wyjazd integracyjny nad polskie morze, do Dźwirzyna to już prawie impreza cykliczna naszego Stowarzyszenia. Tym razem i pogoda okazała się przyjazna dla naszych podopiecznych. Warsztaty trwały trzy dni i odbyły się w dniach 15-17 czerwca 2018 roku. Jeszcze serdeczniej niż aura powitała nas w Ośrodku Wypoczynkowym Geo- Sea pani Monika – osoba zarządzająca, która stworzyła dzieciom i ich opiekunom wspaniałe warunki, zarówno do edukacji jak i wypoczynku.

        W piątek po rozpakowaniu bagaży przywitaliśmy się z morzem i słońcem na plaży oraz korzystaliśmy z infrastruktury ośrodka – boisk, miejsc wypoczynku, grillowiska oraz radości spędzania czasu wspólnie!

        Wieczorem nastrój zapewniło nam przygotowane ognisko wraz z małym „co nie co PKU”.

        W sobotę zaraz po śniadaniu odbyły się planowane warsztaty edukacyjno-kulinarne.Młodzież i dzieci ubrana w fartuszki i kucharskie nakrycia głowy została powitana przez pana prezesa – Leszka Wałę, który jednocześnie zaprezentował bieżące sprawy Stowarzyszenia oraz zachęcił do korzystania z oferowanego przez aptekę programu współpracy dotyczącego zakupu preparatów i żywności PKU. Pani sekretarz Stowarzyszenia – Elżbieta Nowaczyk skupiła uwagę słuchaczy na zasobach Internetu dotyczących fenyloketonurii. Zaprezentowała znane portale społecznościowe i grupy, które tworzą się w ich obrębie, również międzynarodowe, służące różnym przedsięwzięciom oraz wymianie informacji nie tylko kulinarnych.

        Po krótkiej dyskusji odbyła się część praktyczna warsztatów, za która odpowiedzialna była pani Małgorzata Mocna. Warsztaty edukacyjno – kulinarne miały temat przewodni: Jestem głodny! Co przygotuję sobie w 15 minut na przekąskę PKU? 

        Młodzież i dzieci przy stanowiskach w kuchni zapoznały się z przygotowanymi propozycjami dań PKU. Obliczana została ich wartość odżywcza oraz fenyloalanina i przystąpiono do wykonania wspaniałości PKU. Praca w kuchni podobała się naszym podopiecznym. Pani Małgorzata Mocna i Pani Renata Peplińska czuwały nad przebiegiem tworzenia dań PKU przez Nasze Dzieciaki oraz nad Ich bezpieczeństwem. Aromatyczne dania wytworzone przez młodzież i dzieci zostały skonsumowane z apetytem na kolację, ale wcześniej nagrodzone brawami Rodziców. 

        Ostatni dzień pobytu spędziliśmy na plażowaniu i wspólnych rozmowach służących jak zwykle wymianie doświadczeń.

        Ośrodek Wypoczynkowy Geo-Sea w Dźwirzynie z pewnością możemy uznać za miejsce przyjazne osobom z PKU, a pani Monice podziękować za atmosferę – serdeczną i niepowtarzalną – nie po raz pierwszy – i ,mamy nadzieję , nie ostatni… . 

opracowanie: Elżbieta Nowaczyk