Najlepsza zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów ( przecieranych przez sitko) . Może ktoś z Was ma do zaproponowania przepis na taką zupę pomidorową niskobiałkową? Jak ją robicie?
Sezon pomidorowy w pełni . Proponuję go wykorzystać. W dobrych cenach pomidory można kupić w dużych ilościach na bazarkach i w gospodarstwach rolnych.Łatwo zrobić można przeciery pomidorowe. W naszym domu gotuję pokrojone pomidory w wielkim garze ,a następnie przecieram przez sito i dodaję trochę soli. Gorący przecier wlewam do wyparzonych słoi i szybko zakręcam nakrętkami. Słoje odwracam dnem do góry i zastawiam do wystygnięcia. Zimą taki słój wyciągnięty z piwnicy i dolany do warzywnego wywaru z przyprawami i odrobiną 30% śmietany daje danie w postaci wybornej ,aromatycznej pomidorówki- zupki ,że ,,palce lizać”!Polecam ,trochę pracy ale warto,,.Procentuje” zimą i wiosną ( praca oczywiście). Zdjęcie przecieru w następnym wpisie.
Proponuję pyszne, zdrowe danie. Właśnie je wykonałam i jestem dumna – ketchup z cukinii i pomidorów. Oto krótki przepis: Obieramy dwie duże cukinie i cztery średnie cebule, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 30 minut. Następnie dodajemy po łyżeczce pieprzu, papryki w proszku słodkiej i ostrej oraz pół szklanki cukru i pół szklanki octu. Gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy -około 400gram.Mieszamy,blendujemy na gęstą masę i gorący wkładamy do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut. Smacznego !