PKU › Forums › Forum Fenylaczki › Musztarda, majonez i sosy
Tagi: sos
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 4 voices, ostatnia aktualizacja 4 lata temu przez Leszek63.
-
AutorPosty
-
-
23 lipca 2019 at 11:28 #2847
-
1 sierpnia 2019 at 18:46 #2885EliradaUczestnik
Jeszcze nie kupowałam,ale dobrze wiedzieć ,ze jest.Na pewno spróbujemy. Dzięki Marcin.Buty i do Kauflandu z wujem A.jadę!
-
9 września 2019 at 10:29 #2909GoszaUczestnik
Polecam sosy, tatarski ma 0,8g białka a hamburgerowy 1,6g białka. Bardzo dobre w połączeniu z sałatą lodową na kanapkę. Zakupione w sklepie Mój market.
Załączniki:
Musisz być zalogowany aby zobaczyć załączniki. -
16 września 2019 at 10:54 #2960GoszaUczestnik
Polecam pindżur jako pastę na kanapki, lub dodatek do serów. Kupione w Kauflandzie, cena ok. 4 zł
Załączniki:
Musisz być zalogowany aby zobaczyć załączniki. -
20 września 2019 at 09:44 #2978Leszek63Uczestnik
Znalezione w necie:
Majonez pku z aquafabySkładniki:
½ szklanki aquafaby
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
1 szklanka lub trochę więcej oleju z pestek winogron (albo rzepakowego)Majonez pku z aquafaby
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera i miksować przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.
2. Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie nie ruszać blenderem. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej.
3. Gotowy majonez przełożyć do słoika.Dla chętnych w wersji na Thermomix
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w naczyniu miksującym i miksować przez 1 – 2 minuty na obrotach 8-9.
3. Następnie zmniejszyć obroty do 3 i wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem I tak ubijać przez kilka minut, aż majonez zgęstnieje.
4. Gotowy majonez przełożyć do słoika.Jeśli będzie płynny, odstawcie do lodówki (wystarczy godzina, ale wg przepisu trochę dłużej i zblendujcie jeszcze raz, uda się na 100%.
AQUAFABA?Zlepek łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) oznacza nic innego jak właśnie wodę po gotowaniu fasoli lub zalewę z fasoli z puszce. Najpopularniejszą odmianą aquafaby jest jednak nie woda po zwykłej białej fasoli, lecz woda po cieciorce. Najpowszechniej stosuje się wodę z puszki po cieciorce, czyli zalewę, ale woda po gotowaniu ciecierzycy sprawdzi się podobnie (trzeba tylko ją zredukować, aby była gęsta).
Aquafaba to wegański zamiennik kurzego jajka / białka (tak samo się ubija na sztywną pozbawioną smaku pianę) i z powodzeniem można ją stosować w przepisach, gdzie wymagane jest jajko, białko albo żółtko, jako ich zamiennik.1 łyżka aquafaby to zamiennik żółtka, 2 łyżki – białka, zaś 3 łyżki są zamiennikiem całego jajka.
Załączniki:
Musisz być zalogowany aby zobaczyć załączniki. -
13 sierpnia 2020 at 12:00 #3385Leszek63Uczestnik
Sos do pizzy z ziołami.
Załączniki:
Musisz być zalogowany aby zobaczyć załączniki.
-
-
AutorPosty
- Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć na ten temat.