Chciałbym zapytać czy pamięta ktoś może przepis na farsz do pierogów autorstwa Pana Pawła z Gdyni? Dziś w naszej kuchni pojawił się pewien kulinarny pomysł związany z wspomnianym farszem, jednak mamy mały problem. Te pierogi jadłem dość dawno temu, jeszcze na spotkaniu w Pieczyskach i nie pamiętam przepisu. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Znalazłem przepis na pierogi PKU, co do farszu była to kapusta z grzybami.
Pierogi pku
Ok. 2 lub 3 szklanki mąki kucharz pku,
-15 g zamiennika jajka niskobiałkowego PKU (w zasadzie dla koloru) można zastosować jedno żółtko,
– 3-4 łyżki śmietany 30 %,
– szczypta soli,
– niecałe pół szklanki cieplej wody tyle ile zabierze ciasto
– olej 1 łyżka
Zamiennik jajka (15g) zmiksować z wodą (100g). Dodać mąkę (zamiast zamiennika jajka można dodać 2 jajka). Następnie dodać sól, cukier, olej i wodę. Wszystko dokładnie zarobić, aby ciasto było jednolite. Rozwałkuj i powycinaj kółka, nałożyć farsz, złożyć na pół kółka i dokładnie skleić brzegi pieroga. Gotować w wodzie.