Składniki:
½ szklanki aquafaby
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
1 szklanka lub trochę więcej oleju z pestek winogron (albo rzepakowego)
Majonez pku z aquafaby
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera i miksować przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.
2. Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie nie ruszać blenderem. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej.
3. Gotowy majonez przełożyć do słoika.
Dla chętnych w wersji na Thermomix
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w naczyniu miksującym i miksować przez 1 – 2 minuty na obrotach 8-9.
3. Następnie zmniejszyć obroty do 3 i wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem I tak ubijać przez kilka minut, aż majonez zgęstnieje.
4. Gotowy majonez przełożyć do słoika.
Jeśli będzie płynny, odstawcie do lodówki (wystarczy godzina, ale wg przepisu trochę dłużej i zblendujcie jeszcze raz, uda się na 100%.
AQUAFABA?
Zlepek łacińskich słów aqua (woda) i faba (fasola) oznacza nic innego jak właśnie wodę po gotowaniu fasoli lub zalewę z fasoli z puszce. Najpopularniejszą odmianą aquafaby jest jednak nie woda po zwykłej białej fasoli, lecz woda po cieciorce. Najpowszechniej stosuje się wodę z puszki po cieciorce, czyli zalewę, ale woda po gotowaniu ciecierzycy sprawdzi się podobnie (trzeba tylko ją zredukować, aby była gęsta). Aquafaba to wegański zamiennik kurzego jajka / białka (tak samo się ubija na sztywną pozbawioną smaku pianę) i z powodzeniem można ją stosować w przepisach, gdzie wymagane jest jajko, białko albo żółtko, jako ich zamiennik.
1 łyżka aquafaby to zamiennik żółtka, 2 łyżki – białka, zaś 3 łyżki są zamiennikiem całego jajka.