Tort PKU oreo
Tort niskobiałkowy pku oreo
1.5 kg ciasto kakaowe niskobiałkowe pku Loprofin
15 g proszek do pieczenia
360 ml oleju
660 ml wody mineralnej gazowanej
300 g masło łaciate
125 g frużelina z czarnej porzeczki
100 g czekolada biała Milka
250 g truskawki
20 g ciastka oreo
250 ml śmietana 30%
300 g serek mascarpone (Biedronka)
Wykonanie:
Z gotowych ciast upiec trzy okrągłe placki jak w przepisie na opakowaniu na tortownicy o średnicy 24cm. Ciasta piec 30-45 minut. Schłodzić. Na pierwszy blat wyłożyć frużeline z czarnej porzeczki, następnie ubijać schlodzoną śmietanę na sztywno, gdy już będzie ubita powoli dodawać serek mascarpone i ubijać. Ubitą śmietankę z serkiem podzielić na dwie równe części. Pierwsza część masy wyłożyć na frużeline i nałożyć drugi blat ciasta. Do drugiej połowy masy dodać pokruszone ciasteczka oreo i wymieszać, mase z ciasteczkami wyłożyć na drugi blat ciasta. Nakryć trzecim blatem i włożyć torta do lodówki, by się schłodził na kilka godzin. Gdy tort juz bedzie schłodzony, przygotowujemy tynk do ubrania tortu. Należy zagotowac wodę w małym garnku, do miseczki metalowej połamać na kostki czekoladę i miseczkę z połamana czekolada polozyc na garnku z wodą i rozpuścić na parze. Ostudzić. W tym czasie 1.5 kostki masła ubijac około 20 minut na puszystą mase. Gdy masło będzie już ubite powoli dodawać ostudzona czekoladę do momentu połączenia się składników. Tak powstały tynk nakładać na boki i wierzch tort, udekorować owocami, ciasteczkami, można ozdobić listkami mięty. Uwaga: ciasteczek z dekoracji nie zjadamy, nie jest phe wliczone w zawartość torta.
Z tortu wyszło 20 porcji.
Jedna porcja kawałka tortu to ;
PHE – 84.02
BIAŁKO – 1.95
KALORIE 672.86
Wykonała p. Aneta Zając