Jest sprężysty, nie kruszy się i nie jest jak puch (Przepis Marzena B.).
Przepis na Thermomix. Można go tez zrobić bez TM:).
500 g mąki nb ( najlepsza Bread mix Mevalia )
450 ml wody,
14 g świeżych drożdży,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
5 g ( 2 płaskie łyżeczki) psyllium, namoczone w 50-60 ml wody ( łuski babki jajowatej lub babki płesznik )
Wodę, cukier i drożdże włożyć do naczynia miksującego, ustawić 3 min/37 st/obr 2
Następnie dodać resztę składników i ustawić 5 min/interwał.
Wyrobione ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i piec przez 50 min. Przed końcem pieczenia, można posmarować wierzch chleba olejem lub wodą, żeby się przyrumienił.