Warsztaty edukacyjno-kulinarne – 2011
W dniach 16 – 18.09.2011 roku w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Exploris w Pieczyskach odbyły się IV warsztaty edukacyjno-kulinarne rozwijające możliwości leczenia dietetycznego dzieci i młodzieży chorych na fenyloketonurię, dla podopiecznych Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię pod hasłem: F jak Fenyloketonuria blaski i cienie diety niskobiałkowej.
Przedmiotowe przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wojewodę Kujawsko-Pomorskiego Panią Ewę Mes, Prezydenta Miasta Bydgoszczy Pana Rafała Bruskiego. Patronat medialny objęło Polskie Radio PIK i Gazeta Pomorska. TVP Oddział w Bydgoszczy warsztaty objęła opieką medialną. W ramach patronatu medialnego Polskie Radio PIK w dniu 16.09.2011 roku wyemitowało audycję radiową na temat warsztatów.
Powyższe przedsięwzięcie zorganizowane zostało wspólnie z Poradnią Chorób Metabolicznych przy Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Bydgoszczy oraz firmami Mead Johnson Nutrition, Milupa i SHS.
Organizowane warsztaty miały na celu między innymi uświadomienie osobom chorym na fenyloketonurię i ich opiekunom konieczności prowadzenia ciągłej diety niskobiałkowej, sprawdzenie poziomu wiedzy na temat zasad prowadzenia diety pku oraz praktycznego komponowania dań niskobiałkowych.
W ramach warsztatów przeprowadzone zostały wykłady i prezentacje na temat najczęstszych problemów wieku szkolnego i młodzieńczego w fenyloketonurii wygłoszonego przez dr Agnieszkę Chrobot . Dr Joanna Słowińska odpowiadała na pytanie Dlaczego przestrzeganie diety pku bywa trudne? Źródła problemu i tajemnice sukcesu.
Podczas zorganizowanych zajęć interaktywnych w grupach wiekowych osoby z PKU uczestniczyli w zajęcia praktycznych pod hasłem Wiem ile jem”, prowadzonych przez mgr Izabelę Horkę dietetyka z WSD w Bydgoszczy. Pod jej nadzorem komponowali posiłki niskobiałkowe i zarazem obliczali w nich zawartość fenyloalaniny, dostosowując ją do dziennego zapotrzebowania. Na zakończenie zajęć osoby z pku musiały wykazać się znajomością zasad prowadzenia diety niskobiałkowej. Wszyscy za wzorowy udział i poziom reprezentowanej wiedzy otrzymali drobne upominki.
Atrakcją interaktywno-edukacyjną było przeprowadzenie gry – podchodów podczas, której zespoły biorące w niej udział, aby ją ukończyć musiały wykazać się orientacją w terenie i znajomością zasad prowadzenia diety niskobiałkowej. Wszyscy zawodnicy za wzorowy udział i poziom reprezentowanej wiedzy otrzymali drobne upominki.
Zaproszone firmy Balviten, Bezgluten i Glutenex wykorzystując czas wykładów przeprowadziły prezentacje multimedialne o nowościach spożywczych produktów niskobiałkowych wskazując na zalety ich stosowania w diecie pku.
Przez cały czas trwania warsztatów edukacyjno-kulinarnych osoby chore na fenyloketonurię, ich rodzice i opiekunowie wymieniali między sobą doświadczenia związane z prowadzeniem właściwej diety i leczeniem PKU.
Przedstawiciele firm Balviten, Bezgluten i Glutenex, produkującech żywność niskobiałkową zorganizowali stoiska wystawowe, gdzie każdy mógł dokonać degustacji prezentowanych produktów.
Wszystkim osobom uczestniczącym w spotkaniu, a w szczególności zaangażowanym w opracowanie projektu warsztatów i wdrożenie go w życie, licząc na dalszą owocną współpracę, chciałbym przekazać serdeczne podziękowania.
Odrębne podziękowania chciałbym przekazać Urzędowi Miasta Bydgoszczy, Starostwu Powiatowemu, firmom SHS i Milupa za przekazanie materiałów promocyjnych i upominków, które zostały wręczone uczestnikom warsztatów.
Prezes Zarządu
Leszek Wała

Zadanie (Warsztaty edukacyjno kulinarne) płatne przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego ze środków PFRON w wysokości 6 000 zł w ramach umowy numer SPN-II-Z.614.1.29616.18.2011 z dnia 21 kwietnia 2011 roku.