Skip to content

KRS – 0000274454

VI Warsztaty PKU w PIECZYSKACH

Szósty raz w Pieczyskach!

Niektórzy stwierdziliby być może, że to wieje nudą. Może niektórzy tak, ale nie my-uczestnicy tych Warsztatów. A dlaczego? Bo działo się, działo, a dnia i nocy było nam mało! Prezentacja firm wyrobów PKU połączona została ze smakowitą ich degustacją. W sobotę pachniały już daniami PKU całe Pieczyska. Rodzice wraz z dziećmi stworzyli stanowiska kulinarne wyposażone w kuchenki i naczynia i ochoczo zabrali się do roboty. Czuliśmy się w programie GOTOWANIE NA EKRANIE. Powstały naprawdę smakowite dania niskobiałkowe takie jak RATATUJ (warzywa w sosie), ŻUREK PKU, LECZO, PIEROGI, CIASTECZKA ZE ŚLIWKĄ czy JABŁUSZKA Z MIĘTĄ I SYROPEM KLONOWYM. Brawa należą się dzieciom i młodzieży, która naprawdę wspaniale poradziła sobie w stworzonej przez nich samych niskobiałkowej kuchni. Zmęczeni, ale zadowoleni gotowali, obierali, siekali i smażyli pod hasłem: „Gdzie są trzy kucharki tam dań PKU pełne garnki!” I były naprawdę pełne i smakowite. Mistrzem kulinarnym PKU został nazwany bezsprzecznie jeden z rodziców – tata Agatki, pan Paweł – gratulacje. To właśnie on stworzył najcudowniejsze pierogi PKU na świecie!
Po południu pani dietetyk mgr I. Horka wraz z p. mgr J. Gronkiewicz z Firmy Mead Johnson Nutrition zgromadziły wokół siebie młodzież na zajęciach poświęconych świadomemu i zdrowemu odżywianiu oraz praktycznemu przygotowaniu potraw PKU. Był smaczny i zdrowy koktajl owocowy, ciasto z owocami, Kanapki oraz gofry, w których przygotowaniu pomógł pan Paweł – nasz mistrz potraw PKU.
Na warsztatach obecna była również pani dr J.Słowińska – udzielała rodzicom porad psychologicznych podczas prowadzonych rozmów indywidualnych i grupowych, służyła jak zawsze wsparciem i życzliwością.
Następny dzień był niespodzianką dla uczestników warsztatów. Odwiedziła nas grupa fanów motocykli wraz ze swoimi wspaniałymi maszynami – członkowie Bractwa Motocyklowego Dragoniahttp://www.dragonia.eu/
Dzieci skorzystały z proponowanych atrakcji – oglądali motocykle, rozmawiali z ich właścicielami, mogli ich dotknąć i usiąść na nich. Atmosfera podczas VI Warsztatów PKU była wspaniała, humory dopisywały wszystkim mimo nieco pochmurnej pogody. Niech żyją Pieczyska i Warsztaty PKU! Już chcemy wracać tam- za rok….
Wszystkim uczestnikom, osobom i firmom: Mead Johnson Nutrition, Balviten, Bezgluten i Glutenex, które przyczyniły się do zrealizowania zamierzonego przedsięwzięcia serdecznie dziękujemy.


Sekretarz
Elżbieta Nowaczyk

Prezes Zarządu
Leszek Wała