Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Zupy




Zupa kalafiorowa

Składniki:
27,4 g kalafiora
13,3 g marchwii
11,9 g ziemniaka
1/4 kostki rosolowej Knorra
0,1 g przyprawy jarzynki
do smaku posolic i popieprzyc

Sposób przygotowania:
Marchewke, ziemniaka obrac umyc drobno pokroic kalafiora tez mozna pokroic( ale nie trzeba)zalac 200 ml wody gotowac przyprawic gdy wazywa beda miekkie odstawic. Dal maluszka mozna zmiksowac dla starszego dodac makaroniku albo ryzu Pku

zawartosc phe= 42,1


Zupa marchewkowa

Składniki:
30 g margaryny
110 g cebuli ,posiekanej
340 g marchewki startej na tarce
1/2 łyżeczki mąki niskobiałkowej lub skrobi kukurydzianej
900 ml wody
sól
pieprz
Sposób przygotowania: ( 4 porcje) Cebulę podsmażyć lekko w głębokiej patelni na margarynie , aby się nie przyrumieniła. Dodać marchewkę, wodę i przyprawy, zagotować i i dusić przez 30 min. Następnie zmiksować, mąkę niskobiałkową lub skrobię rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i wlewać powoli do zupy, przez cały czas mieszając. Umieścić zupę z powrotem w garnku i zagotować.


Wartość odżywcza:
1 porcja 83 kcal/1,2 g białka/38 mg phe
całość potrawy 330 kcal/4.8 g białka/150 mg phe


Zupa z kremu kalafiorowego

200g kalafiora (154Phe)
500ml posolonej wody
20g margaryny
15g mąki nb.
10ml śmietanki 30% (12Phe)
2g pietruszki (2Phe)

Kalafior rozdrobnić na cząstki i umyć. Włożyć do posolonego wrzątku (ok 500ml) i gotować przez 8-10 min. Wyjąć kalafior z wrzątku, a wywar odstawić. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, połączyć w wywarem. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Połowę kalafiora zmiksować i połączyć z wywarem. Do zupy dodać pozostałe cząstki kalafiora, przyprawy, śmietanę oraz posiekaną zieloną pietruszkę.
Z całego przepisu otrzymuje się ok 520 ml zupy

Wartość: 5,2 g białka
173 mg Phe
273 kcal

Pysznie smakuje do tego przyrumieniona bułka nb., trzeba ją jednak osobno doliczyć.


Zupa kartoflana:

Składniki:(1 porcja)
20g cebuli posiekanej
50g ziemniaków pokrojonych w kostke
5ml oleju roślinnego
5g mąki niskobiałkowej lub skrobi kukurydzianej
majeranek, listek laurowy, sproszkowana papryka, czosnek, sól

Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na oleju, dodaj papryki i smaż jeszcze kilka minut. Następnie wrzuć ziemniaki i zalej wodą w ilości odpowiedniej do jednej porcji zupy. Duś przez kilka minut, aż ziemniaki staną sie miekkie. Dodaj czosnku, soli i ziół do smaku. Mąke niskobiałkową lub skrobię rozprowadz w odrobinie zimnej i powoli wlewaj do zupy, ciągle mieszając. Duś do momentu lekkiego zgestnienia. Zupę można też zmiksować lub przetrzeć przez sitko

wartość odżywacza:
1 porcja: 115 kcal/1,4 białka/56 mg Phe

Zupa selerowa z grzankami

Składniki:( 1 porcja)
85,9 selera
350 ml wody
150 ml rosołu(mozna zastąpić masłem lub innym tłuszczem)
26,6 g chleba niskobiałkowego
4,4g masła

Sposób przygotowania:
Seler obrać, umyć pokroić w kostkę. Wodę zagotować, wlać rosół wrzucić selera, gotować. W międzyczasie chleb pokroić w kostkę wrzucić na brytfankę, masło rozpuścić przyprawić, solą, wegetą, pieprzem, ziołami, oblać tym masłem chleb, wsadzić do piekarnika na 150 stopni pieć ok 10-15 min. Zupe przyprawiC wg własnych upodobań. Gdy seler bedzie miękki przelać przez sito, seler zmiksować. Podawać z grzankami.

Wartość odżywcza
Całość potrawy 96 mg phe


Rosół
Składniki:
200-250g wołowiny (lub kury),
sól,
kawałeczek cebuli,
marchewka,
por,
pietriuszka,
seler,
muszkat,
tymianek,
pieprz ziarnisty

Przygotowanie:Mięso pokroić na drobne kawałki. wszystkie składniki zalać 1l wody (zimnej). Podgrzać powoli az do zagotowania i gotować na małym ogniu w szczelnie zamkniętym naczyniu 3-4 godziny. Przecedzić bulion przez wilgotną bawełnianą szmatkę (nie może przeleciec ani gram mięsa) Dopełnić wodą do 1l.
1 porcja (125 mg) 0,1 białka
5mg phe
Żurek babci Danuty

Składniki :
Czerstwe pieczywo niskobiałkowe 200 g
Wywar z warzyw 200 ml
Cytryna 1 szt.
Czosnek 1 ząbek duży
Majeranek suszony 2 łyżeczki
Milupa Lp-drink 16 g
Pieczywo namoczyć w wodzie, przetrzeć przez sito, dodać Lp-drink, wywar. Zagotować doprawić do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem i majerankiem. Podawać z ziemniakami lub grzankami.

Phe - 85 mg;
B - 1,4 g;
W - 112 g;
T - 6,6 g;
E - 487 kcal.


Zupa ogórkowa

Składniki:( 1 porcja)
10,4 g masła
31,6 g marchwi
20 g ryżu niskobiałkowego
82,1 g ogórków kiszonych

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewke na najgrubszym tarle poddusić na maśle zalać 500 ml wody, gotować. Do gotującej się wody wrzycić ryż, gotować do miękkości. W międzyczasie, również zetrzeć ogórki na njgrubszym tarle i poddusić na samej wodzie z ogórków, gdy ryż bedzie miękki wrzucić ogórki do zupy chwile jeszcze pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Są to dwie porcje dla mojej córci, ale dla starszych dzieciaczków może wyjść tylko jedna porcja

Wartość odżywcza:
1 porcja = 45 mg phe


Prosta zupa:

Wywar z kurczaczka (100ml) przecedzony przez gazę (dokładnie, aby nie było ani grama mięska)
kalafiorek 30g
ziemniaczki 40g
marchewka 50g
Można to zmiksować, ale ja dawałam lekko rozgniecione widelcem, bo Natalka miała już zęby
Ogółem: 80mg Phe
P.S. Można użyć kostki knorra, ale maluszkom raczej polecam ze świeżego mięska .



Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest czwartek, 25 maja 2018 r. 144 dzień roku