Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Sosy




Sos warzywny

10 g oleju
30 g cebuli
30 g marchwi
30 g czosnku
50 ml wody
10 g skrobi kukurydzianej
130 ml napoju - lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
sól, pieprz, pietruszka

Marchew i cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek - czosnek plasterki, i podsmażyć na gorącym oleju. Zalać wodą i poddusić warzywa na miękko. Skrobię rozpuścić pozostałej ilości wody i dodać do warzyw, następnie dodać rozpuszczony napój - lpd Milupy zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, solą i świeżą pietruszką. Z tego przepisu otrzymuje się ok. 200 ml sosu.

Wartość odżywcza: 2,1 g białka
50 mg fe
215 kcal

Uwaga: sos ten jest znakomity do ziemniaków, kluseczek, grysików czy prażonego ryżu.

Sos beszamelowy

10 g masła
25 g cebuli
120 ml napoju - lpd ( = 12g + 120 ml wody przegotowanej)
60 ml rosołu (np. kostki bulionowej Knorra = 2 g + 60 ml wody)
10 g skrobi kukurydzianej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło stopić w garnku i poddusić w nim drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli.
Powoli dodawać kostkę bulionową i rozpuszczony napój - lpd Milupy. Skrobię rozpuścić w małej ilości wody i dodać do płynu, zagotować i doprawić przyprawami. Z tego przepisu otrzymuje się ok. 200 ml sosu.

Wartość odżywcza: 1,2 g białka
27 mg fe
183 kcal

Uwaga: sos jest dobrym dodatkiem do ziemniaków (z folii), szparagów i kalafiora.

Sos carbonara:

20 g przerośniętej słoniny
20g cebuli
20g proszek jajeczny (np. Hammermuhle) + 80 ml wody
200 ml napoju-lpd Milupy ( = 20 g + 200 ml wody)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Słoninę pokroić w małe kostki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko przyrumienić. Napój-lpd Milupy rozmieszać z wodą. Odważyć odpowiednia ilość proszku jajecznego i ubić na pianę. Do masy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Można doprawić do smaku oregano, ziołami prowansalskimi lub świeżym czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię, rozmieszać i podgrzać.
Z tego przepisu otrzymamy ok. 250 ml sosu.

fe 114 mg, białko 3,4 g

Sos znakomicie smakuje z ziemniakami i marchewką (np. zeszkloną)

Sos do chyba wszystkiego

Składniki: sosik na 3 dni
1 cebulka
łyżeczka masła
mąka nb
szklanka bulionu
szklanka lp-drinka (ja mieszałam z milupąpku2mix ale z lpdrinkiem pewnie będzie lepsze)
dodatki do wyboru:
- koncentrat pomidorowy
- niskobiałkowy majonez
- koperek itp co kto lubi

Przygotowanie:
Podsmażyć cebulkę na patelni na masełku (lub poddusić) dodać mąkę. Gdy zrobi się zasmażka dolać szklankę bulionu i mleko. Potem dodać dodatki wg upodobań




Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest czwartek, 18 stycznia 2018 r. 18 dzień roku