Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Śniadanie




Sałatka pomidorowo - koprowa:

50 g fenkułów ( kopru włoskiego)
50 g pomidorów
10 g młodej cebulki
50 g niskobiałkowego jogurtu
1 łyżka stołowa oleju z oliwek
3 g mieszanki ziołowej
sól, pieprz biały do smaku
15 g niskobiałkowej grzanki = 1 kromka

Fenkuły ( zielone zostawić do przybrania) przekroić na pół. Usunąć zewnętrzne stwardniałe liście i głąb. Fenkuły, pomidory i cebulkę pokroić na cienkie paseczki.
Do marynaty: poprzedniego dnia nastawiony jogurt niskobiałkowy doprawić solą, świeżo zmielonym białym pieprzem i mieszanka ziołową. Dodać do tego oleju z oliwek. Surówkę z pasków warzyw ułożyć na talerzach; przybrać zieloną częścią fenkułów.

fe 86 mg, białko 2,7 g - 1 porcja


Czekoladowy deser melonowy

30 g kółeczek - Milupy
60 g melona miodowego
130 ml napoju - lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)

Kółeczka Milupy włożyć do miseczki. Z miąższu melona wykroić kulki i dodać zalać napojem - lpd Milupy.

Wartość odżywcza: 1,5 g białka
45 mg fe
203 kcal


Truskawkowy chrupki przysmak

Składniki na 1 porcję:
6 ŁS płatków - lp Milupy ( = 42 g)
40 g truskawek
130 ml napoju - lpd ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)
cukier do posypania

Płatki - lp Milupy wsypać do miseczki. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki i dodać do płatków. Całość zalać napojem - lpd Milupy Milupy posypać do smaku cukrem.

Wartość odżywcza: ok. 1,2 g białka
28 mg fe
214 kcal

Uwaga: zamiast truskawek można użyć malin, porzeczek lub jagód


Musli "Hawaje"

6 łyżek stołowych płatków-lp Milupy (= 42 g)
40 g ananasa
130 ml napoju-lpd Milupy ( = 13g + 130 ml wody przegotowanej)

Płatki-lp Milupy wsypać do miseczki. Ananasy pokroić w kostkę, dodać do płatków i całość zalać napojem-lp Milupy.

fe 23g, białko ok. 1,0g


Musli owocowe dla juniorów

1 banana (= 30g)
3 łyżki stołowe płatków-lp Milupy (= 21g)
100 ml napoju-lpd Milupy ( = 10g + 100 ml wody przegotowanej)
1 łyżka stołowa śmietanki (= 10 ml)
1 brzoskwini (= 30g)
1 nektarynki (= 30g)
1 śliwka (bez pestki = 30 g)

Banana obrać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z płatkami-lp Milupy i napojem-lpd Milupy oraz śmietanką. Obraną ćwiartkę brzoskwini i nektarynki oraz umytą i wypestkowaną śliwkę drobno pokroić i dodać do musli.

fe 50 mg, białko ok. 1,7 g

Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest czwartek, 25 maja 2018 r. 144 dzień roku