Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Kolacja




Gulasz warzywny

Składniki:(3 porcje)
100g bakłażana pokrojonego w kostkę
150g cukini pokrojonej w kostkę
100g ogórków pokrojonych w plasterki
100g pomidorów pokrojonych w kostkę
50g papryki, pokrojonych w paski
50 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku posiekany
oregano, tymianek, bazyli, rozmaryn,sól

Przygotowanie:
Rozgrzej na ptelni olej i usmaż cebulę z czosnkiem, aż zrobią się szkliste. Następnie wrzuć do patelnipokrojone warzywa, dopraw solą i ziołami i duś przez 15 min

Wartość odżywcza:
1 porcja: 95 kcal/2,2 g białka/76 mg Phe
całość potrawy: 285 kcal/6.6 g białka/228 mg Phe

Lazania - z naleśników

składniki:
ciasto naleśnikowe:
100g mąki pku
10g lp drink- rozpuścić
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i cukru

Farsz:
50g pieczarek
100g papryki
100g pomidora
30g bułki tartej pku

Sos:
10g margaryny + 10g mąki pku

olej do smażenia naleśników

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać z wodą i zrobić niezbyt gęste ciasto.Upiec 4 naleśniki

Sos beszamelowy:
Mąkę zrumienić na złoty kolor na suchej patelni ,dodać tłuszcz i trochę wody do uzyskania gęstego sosu, zagotować.

Jeden naleśnik ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego przesmarować sosem beszamelowym i położyć poszatkowane pieczarki ,doprawić solą i pieprzem ,przykryć drugim naleśnikiem. Następnie posmarować beszamelem ,ułożyć pokrojoną w kostkę paprykę przyprawić ,przykryć trzecim naleśnikiem ,ułożyć obrane ze skórki i pokrojone pomidory, przyprawić. Wszystko przykryć czwartym naleśnikiem, posmarować resztą beszamelu ,posypać bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku około 20-30 minut.

całość około 157 phe

Potrawa z kapusty

Składniki:
75g kapusty białej (włoskiej)
masło lub olej
15g cebuli
50g pomidorów
sól
papryka w proszku pieprz

Przygotowanie:
Kapustę pokroić na drobne, wąskie pasemka. Podgrzać na rondlu masło lub olej i smażyć na nim kapustę razem z drobno pokrojoną cebulką do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Wartość:
1 porcja: 2,1g białka
65mg Phe

PIZZA

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki niskobiałkowej, np. szwedzkiej - 28Phe
10 g drożdży - 55 Phe
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka syropu buraczanego lub melasy - 3Phe
100 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:
10 g koncentratu pomidorowego 30 % s.m. - 14Phe
40 g Creme fraiche 40 % lub śmietana 36 % - 43 (48 ) Phe
sól, pieprz, zioła do pizzy
60 g pomidorków koktajlowych - 14Phe
20 g cebuli - 7Phe
20 g papryki - 11 Phe
30 g pieczarek - 22 Phe

Wykonanie:
Mąkę niskobiałkową, pokruszone drożdże, sól i syrop buraczany wymieszać mikserem, dodać wodę, wygnieść i odstawić na 1 godzinę. Ponownie zagnieść z oliwą. Rozwałkować i wyłożyć formę (Ć 26 cm lub 2 ´ Ć 12-14cm). Wymieszać koncentrat pomidorowy z Creme fraiche i z ziołami. Posmarować masą ciasto, poukładać na wierzchu pokrojone warzywa. Piec 20-30 min. w temperaturze 180° C.

BIGOS

Składniki:
500g kapusty kiszonej
250g kapusty białej
500g cebuli
50g smalcu przetopionego
25g suszonych śliwek
125g pieczarek
5-10g cukru
15-20g koncentratu pom.30%
pieprz ,sól,majeranek,liść laurowy,ziele angielskie

Wykonanie:
Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i ugotować,odlać wodę ,dodać posiekaną białą kapustę,śliwki i przyprawy.
Dusić do miękości,dodać kon.pom.,pokrojoną cebulę i pieczarki.
Doprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem.

Wartość odżywcza całości:
Phe -910mg
B -22g
E -850 kcal.



Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest środa, 21 listopada 2018 r. 325 dzień roku