Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Dodatki




Sałatka warzywna z makaronem

Składniki:
110g makaronu nb
60g brokułów pokruszonych na małe kawałki
90g marchewki pokrojonej w kostkę
160g cukinii - kosteczki
60g nb majonezu klasycznego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
pieprz, sól

Przygotowanie:
Ugotowac makaron. Odcedzić, wsypać do miski. W oddzielnym garnku ugotować brokuły, marchewkę i cukinię, żęby lekko były miękkie. Wymieszać z makaronem. Dodać zioła, sól i pieprz oraz majonez nb. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.

Całość:
492 kcal
6g białka
205mg Phe / 51 mg jedna porcja


No a teraz drogie mamusie czas na jogurt!!
Najpierw trzeba kupić jogurtownicę -ja mam firmy Kenwood około 120 złotych.

Najlepiej zrobić kilka porcji na raz bo lepiej wychodzi- w jogurtownicy jest 10 słoiczkow

Jogurt 1 -przepis na jeden słoiczek

składniki:
10g lp drinka
15 ml jogurtu naturalnego 3- 3,5%
2g laktozy (kupiłam w aptece)
0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być bez skrobi)
0,6g agaru (do galaretek-kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)

Sposób przygotowania:
Przygotować 100 ml zimnej przegotowanej wody.W niewielkiej ilości rozpuścić agar i skrobię kuk. Resztę wody zagotować i na gotującą wlać rozpuszczony agar ze skrobią.Zagotować mieszając.Wsypać lp drinka i ostudzić do temp. 45-50 stopni.Do ostudzonego dodać jogurt naturalny i laktozę. Wlać do pojemniczka ,włożyć do jogurtownicy i ogrzewać około 12 godzin.

1 słoiczek
B-1,14g
Phe-40 mg
67 kcal

Jogurt 2 -o obniżonej zawartości phe

Robić tak jak jogurt 1 tylko jako zaczyn zamiast jogurtu naturalnego stosować jogurt 1.

1 słoiczek
B-0,67g
Phe-16 mg
68 kcalv
Zeszklona marchew:

300 g marchwi
25 g masła
10 g cukru
pieprz

Marchew umyć, oczyścić i pokroić na duże plastry. Włożyć do posolonego wrzątku i gotować ok. 7 minut. Odcedzić, w garnku rozpuścić masło, dodać marchew i poddusić. Dodać cukier i dusić mieszając. Posypać pieprzem. Z tego przepisu otrzymujemy ok. 4 porcji.
fe 41 mg, białko 1,5 g - 1 porcja

Marchew możemy podawać z ziemniakami, ziemniakami zapiekanymi w sosie beszamelowym lub sosem carbonara (patrz "Sosy")



Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest czwartek, 25 maja 2018 r. 144 dzień roku