Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Desery




Budyń

Składniki: (1 salaterka)
10g lp drinka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
15g budyniu Dr Oetkera
nie cała szklanka wody

Przygotowanie:
Lp drinka rozpuścić w wodzie ,część mleka zagotować z masłem, a w reszcie rozpuścić proszek i cukier.Wlać na gotujące się mleko .Cały czas mieszając zagotować.Jeść jeszcze ciepły ponieważ gdy wystygnie robi się wodnisty.

całość około 19 Phe

KREM DO TORTU

Składniki:
1) 200 g masła
2) 1 budyń waniliowy
3) 250 ml mleka pku, np. lp-drink MILUPA
4) 80 g cukru
5) 130 ml śmietanki pku: ?statt-Sahne? SHS
6) 1 cukier waniliowy (16 g)
7) 300 g truskawek

Phe (mg):
1) 70
2) 13
3) 25
4) -
5) 64
6) -
7) 75

Wykonanie:
Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Budyń ugotować na mleku, lekko przestudzić, utrzeć z miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubić i wymieszać z kremem. Krążki ciasta przełożyć kremem i truskawkami, przybrać śmietanką i truskawkami. Wstawić do lodówki na 2 godz.

Lody owocowe:

300 g mrożonych owoców (np. malin, truskawek, owoców leśnych)
300 ml napoju-lpd Milupy ( = 30 g + 300 ml wody przegotowanej)
200 ml śmietany
3 łyżki stołowe cukru pudru

Mrożone owoce włożyć do miksera. Napój-lpd Milupy rozmieszać z woda i wraz z cukrem pudrem i śmietaną dodać do owoców. Całość zmiksować. Masę lodową zamrozić w nadającym się do tego celu naczyniu. Z przepisu otrzymujmy ok. 15 kulek lodów.

fe 361 mg, białko 9,6 g - całość
fe ok. 24 mg, białko 0,6 g - 1 porcja

Budyń waniliowy:

250 ml napoju-lpd Milupy ( = 25 g + 250 ml wody)
15 g budyniu waniliowego w proszku
5 g oleju
10 g cukru waniliowego

Napój-lpd Milupy rozmieszać z wodą. Odlać z tego 4-5 łyżek do rozrobienia budyniu w proszku. Pozostały napój-lpd zagotować. Dodać cukier waniliowy, olej i rozrobiony budyń w proszku, pomieszać i zagotować. Rozlać w miseczkach. Z tego przepisu otrzymujemy 2 porcje.

fe 28 mg, białko 1,4 g - całość
fe 14 mg, białko 0,7 g - 1 porcja

Niskobiałkowy krążek ryżowy:

200 ml wody przegotowanej
20 g napoju-lpd Milupy w proszku
4 g bulionu Knorra ( błyskawicznego)
10 g skrobi kukurydzianej
40 g ryżu surowego
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
10 g oleju do wypieku

50 ml wody rozmieszać z bulionem Knorra, napojem-lpd Milupy i skrobią kukurydzianą. Dodać resztę wody i zagotować. Wsypać ryż i gotować co jakiś czas mieszając przez 20-25 minut, aż do powstania gęstej masy (kaszki). Doprawić pieprzem, solą i odrobina gałki muszkatołowej. Olej rozgrzać na teflonowej patelni, włożyć masę ryżową, wyrównać i zapiec z obu stron na chrupko. Z tego przepisu powstaje ok.. 3 krążków ryżowych.

fe 181 mg, białko 3,9 g - całość
fe 60 mg, białko 1,3 g - 1 porcja

Do krążków ryżowych nadaje się sos warzywny, sałatka pomidorowa lub zielona sałata.

Deser z wiśni

Składniki:
500 g czarnych słodkich wiśni, bez pestek
10 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
125 ml białego wina lub wody
10 g mąki niskobiałkowej lub skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania (4 porcje):
Włóż wiśnie do rondla, dodaj cukier, cynamon oraz wino lub wodę i duś przez około 5 minut. Dodaj mąkę niskobiałkową lub skrobię ziemniaczaną rozprowadzoną małą ilością wody i gotuj, mieszając, aż do zgęstnienia. Deser podawaj na gorąco lub na zimno, sam lub z dodatkiem świeżych owoców i/lub zamiennika bitej śmietany

Wartość odżywcza:
1 porcja: 101 kcal/0,8 g białka/38 mg Phe
całość potrawy: 405 kcal/3,2 g białka/153 mg Phe



Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest środa, 21 listopada 2018 r. 325 dzień roku