Witamy na internetowej stronie Bydgoskiego Stowarzyszenia Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Bydgoskie Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Fenyloketonurię
Menu główne
Wydarzenia
Przepisy kulinarne
Pomoc
Newsy

Dane dotyczące zawartości Phe w podanych potrawach z różnych źródeł i nie są gwarantowane.

Ciasta




Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Składniki:

200 g margaryny
175 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
10 g zastępnika jajka ("Ei-Ersatz" H-M)
40 ml wody
400 g mąki niskobiałkowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml soku z pomarańczy
200 ml wody
350 g jabłek (obranych, podzielonych na ćwiartki, wydrążonych)

Wykonanie:
Zastępnik jajka ubić z 40 ml wody na pianę. Margarynę utrzeć na pianę i dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i "Ei-Ersatz" . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Sok pomarańczowy połączyć z 200 ml wody. Do utartej masy z margaryny dodawać na zmianę łyżkę mąki i łyżkę płynu (sok + woda) ciągle miksując. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy (Ć 26 cm). Ćwiartki jabłek ponacinać wzdłuż symetrycznie, ułożyć na cieście i lekko je wcisnąć. Piec około 50 min. w temperaturze 180 °C.
całość = 111 mg Phe

Ciasto Zebra

Składniki:
20 g zastępnika jajka (np:LOPROFIN " statt- Ei)
80 ml wody
200 g cukru
aromat waniliowy lub rumowy
1 paczka cukru waniliowego
140 ml wody mineralnej gazowanej
180 ml oleju
400 g mąki niskobiałkowej
2 lyzeczki prszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kako
2 łyżki rumu lub wody mineralnej

Wykonanie:
Tortownicę wysmarowac margaryna , a na dno dodatkowo wylożyc papierem do pieczenia. Zastępnik jajka wymieszać z woda ( 80 ml) .
Dodać cukier, cukier waniliowy, szczypte soli i aromat. Wode wymieszać z olejem wlać do masy. Mąke niskobiałkową z proszkiem do pieczenia dodawac stopniowo do masy i miksowac. Ciasto podzielić na dwie części. Do połowy dodac kakao i rum lub wodę. Na środek tortownicy wyłożyć na nie dwie łyżki ciemnego ciasta, itd. (nie wygładzać). Piec ok. 40 min, w temp 175 C

Szarlotka

Składniki:
500g jabłek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
75 ml wody
90g mąki nb
45g masła
60g brązowego cukru (można zastąpić białym)
30g rodzynek

Przygotowanie:
Obierz jabłka, wykrój z nich środki i pokrój cienko miąższ na posmarowaną tłuszczem blachę. Posyp jabłka cynamonem i rodzynkami, poczym polej wodą, uzywając łyżki. Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, dodaj masło i rozetrzyj do okruchów. Posyp nimi jabłka. Wstaw szarlotkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200*C i piecz około 30 minut, aż wierzch się zarumieni, a miąższ stanie się miękki.

Wartość:
1 porcja: 289 kcal/0,7g białka/15 mg phe
całość: 1157 kcal/2,6g białka/61 mg phe

Ciastka "kuleczki" (15 sztuk)

Składniki:
100g mąki nb.
75g masła
100g brązowego cukru
50g białego cukru
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Masło utrzeć na puszystą pianę z ukrem białym i brązowym, dodać mąkę. Jeżeli ciasto będzie za suche dodać 1-2 łyżeczki wody. Z ciasta uformować małe kuleczki, kłaść na wysmarowaną masłem blaszkę w dużych odstępach. Piec w ciepłym piekarniku (220*C) około 5 do 10 minut, aż będą brązowe. Zaraz po upieczeniu zjąć z blaszki i odstawić do ostygnięcia.

Wartość: Całe ciasto zawiera 0,7g białka
15 mg phe
5 ciastek może być spożyte bez wliczania w dzienną dawkę fenyloalaniny

Ciasteczka maślane

Składniki:
100g maki niskobiałkowej
65 g margaryny
35 g cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
sól

Przygotowanie:
Margarynę rozetrzeć z cukrem do konsystencji kremu, dodac pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 20 min w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto cieńko rozwałkować i pokroić na 20 jednakowych wielkości. Piec w średnio gorącym piekarniku, az ciasteczka zbrązowieja.

Wartość odżywcza:
1 ciasteczko: 46 kcal/ślad białka/1 mg phe
całość potrawy: 918 kcal/0,6 g białka/20 mg phe

FAWORKI (CHRUŚCIKI)

100-120g maki niskobiałkowej 3,3 - 3,96 phe
1 całe jajko przepiórcze(waży ok. 8-9 g) 45,52-51,21 phe
15g masła( margaryny ) ok 4,8phe
1łyżka spirytusu
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
ok 50g gęstej śmietany 18% 57 phe
razem ok 116,97 phe
ale wychodzi tego dosyć sporo , więc fenylka rozkłada się bardzo ładnie na małe ilości w jednym faworku

Wszystko razem zagnieść, można gęstość ciasta regulować śmietaną, choć raczej delikatnie podsypujemy mąką.
Rozwałkowujemy, kroimy w paseczki , przeplatamy i na gorący tłuszcz.
Koniecznie odsączyć np. na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem.
Oczywiście zależy też jakiej mąki użyjemy, jak liczycie śmietanę, jajko itp, itd, sami wiecie jak liczyć.

Bardzo smaczne, trudne do odróżnienia od tych "normalnych"
Smacznego !

PĄCZKI

wersja najprostsza, każdemu się uda

Kupić w firmie Glutenex (chyba w Bezglutenie też są) pyzy drożdżowe.Rozgrzać w garnku tłuszcz jaki wolicie do smażenia , musi być go sporo, żeby pyzy-pączki nie dotykały dna i wrzucić,zarumienić lekko po chwili odwracać , odsączyć na papierowym ręczniku. W jakiś sposób nadziać dowolnym dżemem ( ja to robię dużą strzykawką z długą rurką, ale macie pewnie jakieś swoje sposoby- szpryca do ozdabiania ciasta, czy cuś )
Posypać cukrem pudrem i są gotowe.

Robię zawsze całą paczkę , czyli 4 sztuki i zamrażam.Potem do mikroweli i są jak z ciastkarni.

Ciasto piernikowe

składniki:
600g mąki
100g cukru
300g miodu naturalnego
60g wody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
10g tłuszczu do wysmarowania formy

wykonanie:
Zagotować wodę z cukrem i miodem, pod koniec dodać przyprawę piernikową i ochłodzić. Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i wyrobić gęste ciasto.Rozwałkować ciasto na stolnicy. Można upiec w całości lub pokrić w kostkę ,albo ciasteczka o różnym kształcie.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni.

całość około 90 phe

Krakersy

Składniki :
Mąka niskobiałkowa 200 g
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Margaryna 70 g
Cebula granulowana suszona 1 łyżeczka
Papryka w proszku słodka 1 łyżeczka
Substytut jajka 2 łyżeczki
Kustard 10 g
Sól 1-2 łyżeczki
Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodawać stopniowo wodę i wyrabiać elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować (1,5-2 mm). Wykrawać prostokątne ciastka, nakłuć widelcem. Piec na blasze w temperaturze 230°C ok. 4 min.

Phe - 44 mg;
B - 0,5 g;
W - 195 g;
T - 72 g;
E - 1390 kcal

Bezy - 20 sztuk

Składniki:

2g - Loprofin "statt Eiklar "
40ml - wrzącej wody
50ml - zimnej wody
180g - cukru (miałkiego )
1 torebka - cukru waniliowego ( 10 g )

Wykonanie:

Statt Eiklar ubić trzepaczką we wrzącej wodzie. Dodać zimnej wody, rozmieszać i zostawić na 10 minut do ostygnięcia. Potem mikserem ( na najwyższych obrotach ) ubijać około 2 minut.Następnie wsypać powoli cukier i cukier waniliowy i ponownie ubijać przez 2 minuty, aż masa będzie sztywna. Blachę wyłożyć np. pergaminem. Masę bezową włożyć do szprycy i zrobić duże kropy na blaszce. Piec w tem. 150 st. C około 35 minut.
Bezy po upieczeniu powinny być w środku miękkie.

Phe - 0 mg, 768 kcal ( całość ) , 38 kcal ( 1 sztuka )

BISZKOPT

Składniki:

1) 200 g mąki niskobiałkowej, np. szwedzkiej
2) 110 g margaryny
3) 110 g cukru
4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5) 2 łyżeczki zastępnika jajka, np. ?statt-Ei? SHS
6) 150 ml wody
7) 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub innej)

Phe(mg)
1) 30
2) -
3) -
4) -
5) +
6) -
7) -

Wykonanie: Ubić ?statt-Ei? z 4 łyżkami wody, dodać pozostałe składniki i miksować przez ok. 2 minuty, aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Podzielić uzyskaną masę na dwie części i przełożyć do dwóch natłuszczonych form o średnicy 18 cm.
Piec w temperaturze 180°



Zobacz
(53kB)

(41kB)
Chcesz oddać 1%?Kliknij tutaj
Podziękowanie za 1 %
WSZYSTKIM OFIARODAWCOM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA PRZEKAZANIE 1% Z PODATKU NA RZECZ NASZEGO STOWARZYSZENIA


Dzisiaj jest poniedziałek, 16 lipca 2018 r. 197 dzień roku